Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw

Amsterdam – ‘Een onvergetelijke kerstervaring voor ouderen in de mooiste concertzaal van Nederland.’ Ruim duizend ouderen, mensen met een handicap of chronische ziekte en mantelzorgers zijn vrijdag 22 december 2017 aanwezig bij de achttiende editie van het Kerstconcert voor Ouderen in Het Concertgebouw.

350 zangers

De feestelijke muziek en optredens worden verzorgd door 350 zangers van het Grootkoor Holland. Dit jaar opent Prof. Erik Scherder, hoogleraar Klinische Neuropsychologie en bekend van zijn televisiecolleges, het kerstconcert. Scherder’s onderzoek toont het positieve effect van muziek op het brein aan, ook bij ouderen. Met hulp van vele gulle sponsors en ruim honderd vrijwilligers is het Amstelring Kerstconcert voor Ouderen gegarandeerd een fantastische belevenis.

Wie zijn er uitgenodigd voor het Kerstconcert?

De kerstperiode kan voor ouderen een eenzame periode zijn, met emotionele herinneringen aan vroeger. Amstelring wil een kerstsfeer creëren in een fantastische omgeving, zodat ouderen een heerlijke tijd hebben. Samen luisteren, zingen en volop genieten!

Uit Amstelveen, Aalsmeer, Uithoorn, Hoofddorp, Zwanenburg en alle delen van Amsterdam komen ouderen uit verpleeghuizen en verzorgingshuizen naar het Concertgebouw. Ook mantelzorgers en leden van Amstelring Ledenservice komen van een middagje uit genieten. Amstelring ontvangt ruim 1.000 bezoekers, waarvan circa 200 in een rolstoel. Het Kerstconcert is al volgeboekt.

Met hulpvaardige en vrolijke vrijwilligers

Ruim 100 vrijwilligers zorgen dat alles goed, snel en vooral feestelijk verloopt. Met een vrolijke kerstmuts op bieden zij de ouderen een arm om op te leunen en zij duwen de rolstoelen over de pluche vloerbedekking van Het Concertgebouw.

Vlak voor en na het concert speelt zich buiten een grote logistieke operatie af. Rolstoelbussen en touringcars rijden onder leiding van Transvision af en aan, verkeersregelaars leiden automobilisten om: kortom een goed geoliede logistieke machine in hartje Amsterdam.

Een rijk programma met muziek en optredens

Met 350 enthousiaste zangers en zangeressen verzorgt het Grootkoor Holland in Het Concertgebouw de achttiende editie van het Kerstconcert voor Ouderen. Onder leiding van Nan van Groeningen en Etty van der Meij zingen de sopranen, alten, tenoren en bassen prachtige kerstklassiekers. Meezingen mag; alleen luisteren en genieten natuurlijk ook. Er zijn optredens van Rob van Dijk (vleugel), Martin Mans (orgel), Etty van der Mei (dirigente en sopraansoliste) en Nan van Groeningen (dirigent en zanger).

Ook drie jonge, veelbelovende talentjes betreden het podium en spelen de sterren van de hemel: Sieger Jöbsis (vleugel, 11 jaar), Claire Schuurmans (harp, 13 jaar) en Adam Smit (viool, 9 jaar).

Over het Grootkoor Holland

Het Kerstconcert is een gezamenlijk initiatief van Amstelring en de dirigenten Etty van der Mei en Nan van Groeningen. Al vele jaren verzorgen zij met het Grootkoor Holland het kerstconcert. Grootkoor Holland is samengesteld uit koorleden van de elf Grootkoren die actief zijn in Nederland. Op 22 december 2017 komen er 350 koorleden uit het hele land naar Amsterdam om mee te zingen in dit speciaal samengesteld Grootkoor Holland.

Over het jong talent: Sieger Jöbsis (vleugel)

Sieger is 11 jaar oud en begon op zijn 6e met pianospelen bij Evelina Vorontsova. Van jongs af aan was de piano zijn favoriete instrument vanwege de mooie klank. Op zijn 8e jaar speelde Sieger (samen met 98 andere pianisten) in het Concertgebouw met pianist Lang Lang. Ook trad hij op bij het internationale muziekfestival ‘Stage for Kids’ in Hamburg en in de halve finale van het Koninklijk Concertgebouw Concours. In 2016 won hij de derde prijs van het Florence Concours en ontving hij een eervolle vermelding bij De Muziekwedstrijd. Zijn favoriete componisten zijn Tsjaikovski, Chopin en Gershwin. Sieger vindt optreden en mensen blij maken met muziek het mooiste dat er is.

Claire Schuurmans (harp)

Claire is 13 jaar oud en komt uit Delft. Op haar 5e jaar zag ze voor het eerst een harp. Ze hoorde de klanken en wist meteen dat ze dit mooie instrument wilde leren spelen. Jaike Bakker werd haar juf. Claire heeft nu les bij Ernestine Stoop in Den Haag aan de School voor Jong Talent, ze zit in de derde klas. Ook speelt Claire in Het Hofstads Jeugdorkest. In 2016 bereikte ze de finale van het Florence Concours. En eerder dit jaar was Claire prijswinnaar van het Prinses Christina Concours in Rotterdam. Het is de eerste keer dat Claire in het Concertgebouw optreedt. Haar favoriete componist is C. Debussy. Claire’s droom voor de toekomst is om te blijven harpspelen en er haar beroep van te maken.

Adam Smit (viool)

Adam (9 jaar) had op jonge leeftijd al vioolles, maar was gestopt. Op een dag kreeg hij op het Frederik Hendrikplein een flyertje in zijn handen gedrukt van ‘juffie Stieneke’. In haar vioolschool in de Haagse Riouwstraat maakte Adam echt werk van het vioolspelen. En nu krijgt Adam via Skype vioolles bij Mireille van de Wart op het Koninklijke Conservatorium van Den Haag, want het gezin is voor enkele jaren verhuisd naar Khartoem in Soedan.

Geschiedenis

Het Kerstconcert voor Ouderen begon in het jaar 2000. Eerst was de Westerkerk in Amsterdam de plek van samenkomst, later de Grote Kerk in Monnickendam en vervolgens de Noorderkerk in Amsterdam. Het enthousiasme voor het concert neemt ieder jaar toe. Steeds meer mensen willen erbij zijn. In 2011 kregen Amstelring en het Grootkoor de unieke kans om het Kerstconcert in Het Concertgebouw te laten plaatsvinden. Sindsdien is de mooiste muziektempel van Nederland dé plek van samenkomst.

Sponsors

Door gulle bijdragen van een groot aantal bedrijven en fondsen is het mogelijk om ook in 2017 weer het Kerstconcert voor Ouderen te realiseren.

Wij bedanken: Fontis Vitaal, RCOAK, VSB Fonds, ABN AMRO Foundation, Bavo Stichting, St. Vrienden van Sint Joannes de Deo, Dr. C.J. Valliantfonds, Hofstee stichting, Zorgwerk, Gemeente Amsterdam Stadsdeel Centrum, Stichting Het R.C. Maagdenhuis, Stichting Brentano’s – Steun des Ouderdoms, St. Vrienden van Nieuw Amstelrade, Aranea Grafimedia, Cumula, GeriMedica, Zetacom, Meeùs, Stichting Hulp na Onderzoek, FCA Capital Nederland, iunxi – serious ict infrastructure, XYZ Decoraties, MER advancing communications, Distrivers, Sierhuis relatiegeschenken en Albert Heijn Kinkerstraat.

Laatste Nieuws

Waarom schrijf je me niet? Post uit de vergetelheid

Zutphen - De tentoonstelling ‘Waarom schrijf je me niet, post uit de vergetelheid’ is van 30 september tot en met 28 november...

Scholieren maken video voor Week tegen het pesten

Het is deze week weer de Week tegen het pesten. Scholieren hebben het meeste te maken met dit halsstarrig, antisociaal gedrag....

Frank Evenblij in jury vakantiefotowedstrijd Waterland

Waterland - Presentator, maar ook beroemd inwoner van Broek in Waterland, Frank Evenblij was één van de drie juryleden van de Waterlandse...

Wisselvallig. Vrijdag later op de dag veel wind langs de zuidwestkust

Verwachting voor vandaag en morgen Er zijn brede opklaringen en in het noorden van het land komen nog enkele buien voor. De minimumtemperatuur ligt rond...

Rotterdam steunt Diergaarde Blijdorp met lening van 10 miljoen euro

Rotterdam - Het College van B&W is voornemens Diergaarde Blijdorp een lening van 10 miljoen euro te verstrekken. Door de grote...

Rollator wandelen gaat weer van start

Schagen - "Deze manier van bewegen is zo belangrijk voor mensen die met een rollator lopen, maar de meesten beseffen dat...

Starter op woningmarkt vindt steun van gemeente Rotterdam

Rotterdam - De gemeente komt met startersleningen voor het kopen van nieuwbouwwoningen. Ook voert ze een zelfbewoningsplicht in voor nieuwbouwkoopwoningen die...

Slik op de weg! Waterschap en Provincie Zeeland waarschuwen

Landbouwers zijn volop bezig met het rooien van landbouwproducten. Slik dat tijdens het rooien op de weg blijft liggen, kan met...

Pizzakoerier zonder rijbewijs rijdt oud-wethouder Krimpen omver

Capelle aan den IJssel - Gisteren raakte oud-wethouder John Janson (LK), gewond bij een aanrijding door een pizzakoerier op een scooter....

Tulp Festival Amsterdam: najaarsactie voor voorjaarsvreugde

Amsterdam - Al zin in tulpen? Verse tulpenbollen voor Tulp Festival 2021 liggen nu klaar om de grond in te gaan. In...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here