Kinderen uit snikhete auto gered

snikhete auto
Foto: Jeffrey Groen - © Regio Online

Ter Aar – Donderdag zijn er twee kinderen bevrijd uit een snikhete auto. Deze stond geparkeerd bij een supermarkt in Ter Aar (Zuid Holland). De 38 jarige vader uit Kaag en Braassem is aangehouden door de politie.

Ook in het Noord Hollandse Assendelft kwam er een melding binnen bij de politie dat er een kindje in de auto was achter gelaten.

Blijkbaar was de moeder boodschappen aan het doen.
Beide gevallen zijn doorgegeven aan het advies en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling (Veilig thuis)

Op warme dagen een kind of hond in een stilstaande auto achterlaten kan grote gevolgen hebben. In een gesloten auto kan de temperatuur zeer snel oplopen. Binnen een half uur kan de temperatuur al tot meer dan 40 graden Celsius stijgen.

Oververhitting

Er overlijden in Europa elk jaar zo’n twintig kinderen aan oververhitting in de auto.
Jonge kinderen raken sneller oververhit omdat zij hun lichaamstemperatuur nog niet goed kunnen regelen. Bij honden gaat het nog veel sneller omdat deze niet zweten en de warmte alleen via de bek (door te hijgen) kwijt kunnen raken.

Wanneer het buiten 24 graden is, dan is het in de auto na 10 minuten al 34 graden. En na 30 minuten zelfs 43 graden. Hoe hoger de temperatuur buiten, hoe sneller de temperatuur in de auto stijgt. Wanneer het buiten 30 graden is, dan is het in de auto na 10 minuten al 40 graden en na een half uur zelfs al 48 graden!

Proef

En tijdje geleden liet iemand zich vrijwillig opsluiten in een geparkeerde auto. Daarbij waren mensen van de EHBO.  Binnen 10 minuten was de temperatuur 37 graden en had de man al zoveel last van de hitte dat hij moeilijk kon praten en bewegen.
Een half uur later was de temperatuur in de auto al opgelopen naar 44 graden en heeft de EHBO het experiment afgebroken. De proefpersoon had moeite met ademen en pijn op de borst. In dezelfde situatie zou een hond zijn overleden en een kind had zeer waarschijnlijk met verschijnselen van oververhitting (of erger) naar het zioekjenhuis gemoeten.

Onlangs liet een persoon van een belangenorganisatie zichzelf – onder toezicht van de EHBO – opsluiten in een geparkeerde auto. Binnen tien minuten, bij een temperatuur van 37 graden, had hij al zoveel last van de hitte dat hij moeilijk kon praten en bewegen.

Na een half uur was de temperatuur in de auto opgelopen tot 44 graden en brak de EHBO het experiment af. De proefpersoon kon niet meer goed ademen en had pijn op de borst. In dezelfde situatie zou een hond zijn overleden. Een kind had zeer waarschijnlijk met oververhittingsverschijnselen (of erger) naar het ziekenhuis gemoeten.

 

 

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam