Leerlingen onderzoeken armoede onder jongeren in Aalsmeer

armoede
Leerlingen onderzoeken armoede onder jongeren in Aalsmeer

Aalsmeer – Leerlingen van ROC Amstelland onderzochten de afgelopen weken in het project Speaking Minds het thema armoede onder jongeren in Aalsmeer. Ze gingen onder meer langs bij de Voedselbank en spraken uitvoerig met medewerkers van de gemeente.

Aanbelingen leerlingen

De leerlingen van het ROC Amstelland gaven aanbevelingen mee aan de gemeente Aalsmeer om jongeren die met armoede te maken hebben nog beter te kunnen bereiken en te helpen. Zo gaven zij aan dat het handig zou zijn als er een app was voor de mobiele telefoon, zodat jongeren 24 uur per dag hun vragen over armoede kwijt kunnen bij de gemeente.

Veel ideeën naar voren gebracht

Speciale bijeenkomsten over armoede onder jongeren voor begeleiders op scholen, sportclubs en andere organisaties die dagelijks met jongeren te maken hebben kunnen helpen. Een andere aanbeveling was een goede voorlichtingsvideo, die jongeren te zien krijgen als ze toegang willen tot de Wifi. En ook: een speciaal puntensysteem waarmee jongeren (in armoede) door mee te doen aan activiteiten als Help Je Buurt en workshops, punten kunnen ‘sparen’ voor uitjes en andere zaken.

Speaking Minds

In Speaking Minds geven jongeren die in hun omgeving te maken kunnen krijgen met armoede, advies aan de gemeente over waar ze in het dagelijks leven tegenaan lopen. Aalsmeer stelde de jongeren de vraag: ‘Wat hebben jongeren in armoede nodig en hoe kan de gemeente Aalsmeer die jongeren nog beter bereiken?’

Slotbijeenkomst

Op maandag 16 april presenteerden de jongeren tijdens een slotbijeenkomst hun adviezen aan de gemeente. Wethouder Ad Verburg nam de adviezen in ontvangst. Wethouder Verburg: ”Het was heel goed om dit project te doen. We hebben dus echt aan de doelgroep gevraagd wat ze nodig hebben. Door direct contact met de jongeren, die onderzoek deden, kunnen de medewerkers van de gemeente zich beter voorstellen hoe het is. En het beleid en de werkwijze daarop aanpassen. We gaan kijken welke aanbevelingen we gaan overnemen.”

Doelgroep een stem geven

Het project Speaking Minds draaide eerder succesvol in onder meer Utrecht, Kerkrade, Almelo, Kampen en Rotterdam. Het is erop gericht om jongeren uit de doelgroep zelf een stem te geven in het armoedebeleid van gemeenten, door ze direct in contact te brengen met de betrokken medewerkers van die gemeente. Speaking Minds is opgezet door Save the Children, Defence for Children en Stimulansz; zij begeleiden de gemeente en de jongeren in het onderlinge contact.

Nog veel armoede onder jongeren

“In Nederland krijgen bijna 300.000 kinderen en jongeren te maken met armoede. In de praktijk blijkt dat gemeenten en jongeren elkaar vaak moeilijk weten te vinden en dat beleid niet altijd aansluit bij wat de jongeren nodig hebben”, zegt projectleider Marinke Ros van Save the Children. “Terwijl ze vaak juist een heel sterke mening hebben over wat er anders zou kunnen.”

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam