‘Nieuwe Rembrandt’ voor Museum Weesp

Weesp – Onlangs is er door een bezoeker van Museum Weesp een bijzonder stuk Weesper porselein geschonken. Het gaat om een kop en schotel uit de begin jaren van de productie van Weesper porselein in de 18e eeuw.

Bezoeker bij museum overhandigt doos

Zomaar op een normale dag in het museum meldt zich een bezoekster met in haar handen een eenvoudige kartonnen doos: ‘Ik heb iets voor het museum, Weesper porselein, geloof ik’, zegt de bezoekster heel achteloos. De dienstdoende vrijwilliger spitst zijn oren en roept de conservator er bij.

museum
het geschonken Weesper porselein

100% Weesper porselein

Nu worden er in Museum Weesp vaker voorwerpen aangeboden door mensen voor de museumcollectie, maar meestal keert de aanbieder huiswaarts met een voorwerp dat toch meer thuishoort in het keukenkastje, dan in een museum. Nietsvermoedend wordt de kartonnen doos geopend. Ik kon mijn ogen niet geloven, zegt conservator Lisette Zijp. “Wat ik in mijn handen had, is wat voor het Rijksmuseum Amsterdam, de ontdekking van een nieuwe Rembrandt moet zijn.”
Na wat navraag bij collega conservatoren en kenners op het gebied van Hollands porselein en het checken van de herkomstgeschiedenis, kon met zekerheid worden vastgesteld, dat deze kop en schotel 100% Weesper porselein zijn!

museum
Conservator Lisette Zijp plaatst porselein in vitrine

‘Dit hoop je één keer in je carrière mee te maken!’, aldus de nog altijd enigszins verbaasde conservator Lisette Zijp van Museum Weesp.

Het verhaal achter de schenker

De vader van de schenker was een geboren en getogen Weesper met een zaak in huisbrandolie in de stad. Hij ontwikkelde in zijn leven een grote interesse in kunst en op middelbare leeftijd werd hij kusthandelaar buiten Weesp. Hij handelde voornamelijk in kunstwerken van de Haagse school, andere Hollandse impressionisten, expressionisten en grote Hollandse kunstenaars. Hij stond op kunstbeurzen als Pictura en PAN. Maar hij bleef een grote liefde voor zijn stad Weesp houden. Zijn gezin vertelde hij veel over zijn jaren in Weesp en had mooie vriendschappen overgehouden in zijn tijd in Weesp.
Dat is de reden waarom hij zijn vrouw vroeg om na zijn overlijden er zorg voor te dragen dat de kop en schotel aan Museum Weesp geschonken zouden worden.

Vroeg Hollands porselein

De kop en schotel zijn donker paars gerand en voorzien van afbeeldingen met een gezicht op water en voorzien van mensfiguren, schepen en gebouwen. Het vroegste Hollands porselein, volledig met de hand gemodelleerd en beschilderd tussen 1759 en 1769 in de Kromme Elleboogsteeg in Weesp.

museum

Waardevolle aanvulling op de collectie

De kop en schotel zijn een zeer waardevolle aanvulling op de bijzondere collectie Weesper
porselein in Museum Weesp. Het porselein is vanaf vandaag te bewonderen in Museum
Weesp.

OPENINGSTIJDEN

Museum Weesp is open op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree Museumkaart of Vriend van Museum Weesp gratis, volwassenen € 5, senioren € 4 en kinderen (6 t/m 18 jr) € 3, kinderen onder 6 jaar gratis.
Voor meer informatie zie www.museumweesp.nl

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...