PMD afval voortaan alleen in containers

Uithoorn – Nog niet zo lang geleden hingen bij hoogbouw en appartementen PMD zakken aan palen voor de inzameling, geen fraai straatbeeld. Zakken konden stuk gaan en zo ontstond er ook nog eens zwerfafval. Wethouder Hans Bouma is blij dat dit straatbeeld over is. Overal in de gemeente Uithoorn staan nu mini- of ondergrondse containers.

PMD

PMD is een afkorting voor Plastic- en Metalen verpakkingen en Drankenkartons. Het inzamelen hiervan zorgt voor een verhoogd hergebruik van grondstoffen en vermindert het te verbranden restafval. Voor het verbranden (met energieopwekking) van restafval moeten wij betalen. Om de afvalstoffenheffing laag te houden, is afval scheiden noodzakelijk. Daarnaast ziet Uithoorn het plastic, metaal en de drankenkartons niet als afval, maar als een waardevolle grondstof. Van plastic verpakkingen wordt ongeveer 80% hergebruikt, van metalen verpakkingen 90%. Drankpakken worden voor 85% gerecycled.

Locaties met containers

De laatste locaties die nog losse PMD zakken aanboden, zijn nu ook voorzien van containers. Voor hoogbouwwoningen zijn dit ondergrondse containers en voor laagbouwwoningen de minicontainers; de container met oranje deksel. De minicontainers worden 1x per 14 dagen geleegd. De ondergrondse container zo vaak als nodig.

PMD sticker

Op elke ondergrondse PMD container komt een sticker, waarop staat wat er wel én niet in mag. Wethouder Hans Bouma vindt het zelf ook lastig; “toch handig dat je kan zien wat er in de container mag”.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Stikstof bedreiging voor ecosysteem duinen

Juist nu genieten we van de natuur, ook van de Nederlandse duinen. En dat willen we blijven doen. Het is daarom...

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders

Het jaar 2019 stond bij het Huis voor Klokkenluiders in het teken van bouwen aan de toekomst. Een jaar waarin naast het...

Zwerfafval tegengaan met extra maatregelen

Baarn - In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes...

Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum weer open

Vuren - Maandag 1 juni a.s. zal het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum de deuren weer openen (gevestigd in fort...

Ouderkerker opgepakt in zaak internationale drugssmokkel

Ouderkerk aan den IJssel - Onlangs vond er een inval plaats van de politie bij een groot huis aan de Kerkweg...