10.2 C
De Bilt

Studente lanceert Instagram account voor hulp bij studiekeuzestress

Amsterdam – Nu het einde van het schooljaar langzaam in zicht komt en scholieren hun studiekeuze moeten bepalen, dient zich een probleem aan. Hoe kun je nou kiezen, als je niet naar open dagen van opleidingen kunt door de coronacrisis? Daar verzon de 22-jarige Iris Tramper, studente onderwijswetenschappen, een oplossing voor: het Instagram account @studiekeuze_stress. 

Iris voelde de noodzaak om scholieren die nog een studiekeuze moeten maken, te helpen. Ze zag om haar heen steeds meer studenten die aanboden om iets over hun studie uit te leggen aan scholieren die daar behoefte aan hadden. “Ik dacht dat het handiger zou zijn om alles samen te voegen”, legt Iris uit. “En waar zitten scholieren? Op Instagram!”

Iris zocht uit of er al iets bestond waar studenten van over het hele land en van verschillende studies uitleg gaven over hun studies. Dat was er niet, dus richtte ze @studiekeuze_stress op. Het begon met een paar studenten die zich beschikbaar stelden om vragen over hun opleiding te beantwoorden, maar inmiddels is de Instagram-pagina uitgegroeid tot ruim 200 studenten vanuit heel Nederland en meer dan 2500 volgers. “En er staan nog honderden aanmeldingen in mijn dm”, vertelt Iris. “Studenten heb ik dan ook niet meer nodig, maar de middelbare scholieren wil ik allemaal de kans geven hier gebruik van te maken.”

Laagdrempelig

Het voordeel aan Instagram is dat het scholieren een hele laagdrempelige manier biedt om contact te zoeken met studenten. Iris: “Om mij heen zie ik wel dat er online meeloopdagen worden georganiseerd of docenten die aangeven dat scholieren mogen mailen als ze iets willen weten. Goedbedoeld, maar het is voor scholieren een stuk minder spannend om een direct message (dm) te sturen naar een student die 20 is, dan een volwassene (docent) te moeten Skypen of mailen.” 

Instagram account

Sowieso lijken scholieren mailen niet prettig te vinden. “Zowel mijn broer als zijn vriendin staan op @studiekeuze_stress. Ze doen exact dezelfde studie in dezelfde stad; het enige verschil was dat mijn broer had gezegd dat scholieren vragen konden mailen, zijn vriendin zei dat ze mochten dm’en. Mijn broer kreeg echt beduidend minder berichten dan zijn vriendin. Sindsdien geven we standaard aan dat scholieren kunnen dm’en, tenzij de student echt alleen per mail vragen wil beantwoorden. Dat gebeurt echter bijna niet.”

Rechten en verpleegkunde populair

De afgelopen weken heeft Iris gemerkt dat de meeste vragen vooral gesteld worden aan studenten Rechten en Verpleegkunde. “Fijn dat juist nu Verpleegkunde dus populair lijkt”, zegt Iris, die de ontwikkelingen op het gebied van studiekeuzes nu op de voet kan blijven volgen. Ze is van plan om ook na de coronacrisis door te gaan met de Instagrampagina. “Die laagdrempeligheid om vragen te stellen blijft immers fijn voor scholieren, ook als deze crisis voorbij is. En als op den duur de studenten die er nu op staan zijn afgestudeerd, is het tijd voor een nieuwe lichting. Voor nu ben ik vooral heel erg trots op alle studenten die al op het account staan en al die vragen beantwoorden, want ik doe dit werk natuurlijk niet alleen. We doen het met zijn allen; zonder hen was ik nooit zo groot geworden!”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio