6.6 C
De Bilt
vrijdag, 19 april 2024

Succesvol 1e jaar voor Delftwijk Hand in Hand

Haarlem – De vereniging Hand in Hand organiseert activiteiten voor migrantenvrouwen in Haarlem. “Ze bloeien hier op en komen los.” “Bij ons komen vrouwen uit bijvoorbeeld Syrië, Afghanistan, Thailand, Eritrea, Turkije en Marokko”, zegt Hassania Kemmelings van Delftwijk Hand in Hand. “Veel van hen hebben nog geen aansluiting met de buurt, doordat ze de taal niet beheersen. Ze kunnen veel en hebben veel te geven, maar ze hebben weinig contacten. Hier leren ze elkaar kennen en kunnen ze cursussen en conversatielessen volgen.”

In juli is het alweer een jaar geleden dat Hassania samen met 2 andere migrantenvrouwen en 2 ‘Nederlandse’ vrouwen de vereniging Hand in Hand oprichtte. Haarlem Effect stelde een ruimte beschikbaar en de gemeente verstrekte eenmalig subsidie voor een jaar. Sindsdien groeit en bloeit de vereniging.

Activiteiten

Een greep uit de activiteiten: fietsles, cursussen Opkomen voor jezelf, EHBO, theatercursussen, conversatieles, informatiebijeenkomsten, yoga, wandelen, bewegen op muziek en excursies. Voor de jongste kinderen is er opvang. De vrouwen, jong en oud, delen hun kennis en ervaringen en motiveren elkaar. “Ze bloeien op, komen los en voelen zich thuis”, zegt Hassania.

Hand in Hand zit in de Gijz aan de Jan Gijzenkade 305 waarin ook de GGD, het consultatiebureau, een jongerenvereniging en kinderopvang gevestigd zijn. Regelmatig stuurt het consultatiebureau iemand door naar Hand in Hand. Zelf helpt de vereniging de vrouwen door ze wegwijs te maken en waar nodig te verwijzen naar bijvoorbeeld kinderopvang of hulp bij het invullen van formulieren.

Vrij zwemmen

Ook veel oudere vrouwen van bijvoorbeeld Turkse of Marokkaanse afkomst die hier al 40 jaar wonen, maar de taal niet goed beheersen, vinden hun weg naar Hand in Hand. “Hun kinderen zijn groot, hun man werkt en zij zitten binnen”, zegt Hassania. Bij Hand in Hand verbreden ze hun horizon en ontwikkelen ze zich verder.

Velen van hen gaan mee naar vrij zwemmen, een ander succesvol initiatief van de vereniging. Vanwege hun geloof zwemmen veel islamitische vrouwen niet samen met mannen; daarom ging Hassania, samen met andere organisaties die met vrouwen werken, in gesprek met zwembad De Planeet. Sinds februari kunnen de vrouwen daar nu maandelijks 2 uur vrij zwemmen in een afgeschermd zwembad. Moeders zwemmen met dochters; kinderen zonder zwemdiploma mogen niet mee, om te waarborgen dat de vrouwen echt vrij zijn. Het enthousiasme is zo groot en de opkomst zo overweldigend, dat er als volgende stap voor deze groep vrouwen in het nieuwe seizoen zwemlessen worden georganiseerd. Ook daar is veel belangstelling voor.

Voortbestaan

Hassania: “We werken 7 dagen per week en zijn steeds op zoek naar nieuwe activiteiten die voor ‘onze’ vrouwen van belang zijn. We zijn ook goed op de hoogte van wat er in de wijk speelt. Zo is er veel behoefte aan kinderactiviteiten voor basisschoolleerlingen. We hebben goede contacten met andere organisaties, maar willen dat graag uitbreiden.”

Voor het voortbestaan van de vereniging werken ze nu hard aan fondsenwerving, want de subsidie was maar voor een jaar. Een jaar waarop Hassania tevreden terugkijkt, want Hand in Hand ontwikkelde zich daarin tot een bloeiende organisatie met veel bezoeksters, een website, een breed netwerk, steeds meer naamsbekendheid en goede contacten met de gemeente.

Wilt u meer weten over Hand in Hand, kijk dan op de website www.delftwijkhandinhand.nl.

Bron: www.haarlem.nl tekst: Irene Kuipers

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio