Home Regio Amsterdam Vernieuwing negen bruggen Raadhuisstraat – Mercatorplein

Vernieuwing negen bruggen Raadhuisstraat – Mercatorplein

Amsterdam – Om Amsterdam bereikbaar en veilig te houden, gaat de stad de komende jaren fors investeren in bruggen en kades. Het beheer is recent door het college van B en W geïntensiveerd. Dat gebeurde naar aanleiding van onderzoek waaruit bleek dat de bruggen en kades afgelopen decennia zijn verwaarloogemeenteraad hiervoor 116 miljoen euro te reserveren.


Het gaat om het geheel vervangen van acht bruggen en het afronden van de vernieuwing van brug 108 op de De Clercqstraat. De honderd jaar oude bruggen zijn cruciaal voor de bereikbaarheid van de centrum-westkant van Amsterdam en verkeren in slechte staat. Naast het investeren in deze bruggen gaat het college de straten op het traject opnieuw inrichten.


Wethouder Dijksma: “De vernieuwing van negen bruggen is een enorme klus. Niet eerder werden zoveel bruggen in de stad in één project onder handen genomen. Dat betekent ook dat de werkzaamheden veel impact zullen hebben op de omgeving en het verkeer. Dat is niet leuk, maar om de stad veilig en toekomstbestendig te maken, is het wel noodzakelijk. Met het vervangen van alle bruggen wordt deze belangrijke route weer voor 100 jaar veiliggesteld.”


De zes bruggen op de Raadhuisstraat en Rozengracht zijn aan het einde van hun levensduur en moeten helemaal vervangen worden. Eerder, in 2017, moest brug 108 op de De Clercqstraat al worden afgesloten voor zwaar verkeer. Na een noodvervanging is de brug inmiddels weer in gebruik, maar onder meer de voet- en fietspaden aan weerszijden van de brug moeten nog worden vernieuwd. Sinds de zomer van 2018 gelden op brug 117 over de Lijnbaansgracht beperkingen voor zwaar verkeer en de tram om te voorkomen dat de brug bezwijkt.

Veiligheid prioritet

Het streven is om in 2021 met de werkzaamheden te beginnen. Die tijd is nodig om – in samenwerking met marktpartijen- te komen tot een gedegen plan van aanpak en voorbereidende werkzaamheden. Het gebied moet veilig en bereikbaar blijven tijdens de werkzaamheden. Dit uitgangspunt bepaalt hoe het werk wordt uitgevoerd, welke brug als eerste aan de beurt is en of meerdere bruggen tegelijk kunnen worden aangepakt. Ondertussen worden de ze gemonitord. Waar dat noodzakelijk is voor de veiligheid, worden maatregelen getroffen om belasting van bruggen te verminderen.

Uiterlijk bruggen ongewijzigd, straten nieuwe indeling

Het monumentale karakter van de bruggen blijft met de vervanging ongewijzigd. De constructie wordt vernieuwd. De indeling van de straten wijzigt wel. Auto, tram, fietsers en voetgangers zitten elkaar nu vaak in de weg. In overleg met de omgeving worden plannen gemaakt om voetgangers, fietsers en de tram meer ruimte te geven. De auto levert ruimte in. Doel is de verkeersveiligheid, kwaliteit van de openbare ruimte en doorstroming van het openbaar vervoer te verbeteren.

Programma Oranje Loper

De werkzaamheden aan de bruggen en straten vallen onder één programma “Oranje Loper”, dat zorgt voor de vernieuwing van de Nieuwezijds Voorburgwal en de straten en bruggen van Raadhuisstraat tot Mercatorplein. Door de integrale aanpak ontstaat een samenhangende inrichting op het hele traject. Het is het streven om het werk aan bruggen en aansluitende straten zoveel mogelijk te combineren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Kinderburgemeester en kinderambassadeurs voor Zwijndrecht

Sophie van der Walle, uit groep 6 van KC Impuls, ontving op donderdag 2 april een telefoontje van burgemeester Hein van der...

Oproep gemeenten: ga er niet op uit dit weekend!

Nederland - Het is inmiddels de (tijdelijke) nieuwe realiteit geworden, dat wij ons aan moeten passen om verspreiding van het Coronavirus...

Nica Bol helpt met BijlesBol scholieren online naar de eindstreep

Nederland - Scholieren van groep 1 tot en met Gymnasium 6 kunnen vanaf nu terecht bij BijlesBol voor online bijles en...

Opening COVID Opvangcentrum Bergambacht

Krimpenerwaard - Nederland staat voor de uitdagende opdracht om de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden. Om besmetting en verdere...

Stroopwafels voor kanjers in Capelle

Capelle aan den ijssel - Als je het nieuws van dit moment veel volgt, maakt dat best wel eens somber. Maar...