9.9 C
De Bilt

Warmteplan voor eerste 2700 woningen Sluisbuurt

Amsterdam – Op 20 november 2018 heeft het college van B en W een aangepast warmteplan voor de Sluisbuurt vastgesteld. Dit plan voorziet in aansluiting op het stadswarmtenet van Westpoort Warmte (WPW) voor de eerste 2700 woningen en voorzieningen van de nieuwe Sluisbuurt. Op dit moment is het gebruik van zogenaamde gecascadeerde stadswarmte voor de Sluisbuurt, een keuze voor de laagste CO2 uitstoot.

Gecascadeerde warmte betekent hergebruik van warmte. Hierbij gaat het om de restwarmte uit de Diemencentrale die eerst gebruikt wordt voor de verwarming van het Oostelijk Havengebied. De retourwarmte die daarna overblijft, is voldoende om ook de gebouwen in de Sluisbuurt te voorzien van warmte. WPW zet volop in op het verduurzaming van de warmtebron, door in eerste instantie een biomassacentrale te bouwen voor de verbranding van gecertificeerd hout. Als ontwikkelaars een gelijkwaardige of duurzamer alternatief voor de gecascadeerde stadswarmte hebben, kunnen ze vrijstelling krijgen van de aansluitplicht.

Steeds duurzamer

Wethouder Marieke van Doorninck (Ruimtelijke Ordening en Duurzaamheid): “Na een stevig debat in de raad ben ik aan de slag gegaan om voor de Sluisbuurt het best haalbare en meest duurzame resultaat te behalen. In de aanvullende afspraken met Westpoort Warmte is voor het warmteplan ingezet op meer flexibiliteit om steeds de meest duurzame techniek in te zetten.”

Sluisbuurt

De Sluisbuurt is onderdeel van het Zeeburgereiland en wordt een duurzame wijk met circa 5500 woningen. Duurzaamheid zit in de keuze voor flexibele bouw, het autoluwe karakter, aandacht voor natuur en ecologie, rainproof, het ondergronds afvaltransportsysteem en smart mobility concepten. In 2020 start de bouw en in 2022 komen de eerste bewoners. De totale ontwikkeling van de Sluisbuurt gaat 10 tot 15 jaar duren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio