Gevelfonds Apeldoorn in de race voor Europese Erfgoedprijs

gevelfonds
Gevelfonds Apeldoorn in de race voor Europese prijs - Foto: Europanostra.org

Apeldoorn – Het Apeldoornse gevelfonds is ingezonden voor de Europa Nostra Awards 2018, dé Europese prijs voor cultureel erfgoed. Deze prestigieuze awards worden uitgereikt aan erfgoedprojecten op het gebied van conservering, onderzoek en educatie, maar ook aan personen die zich hebben ingezet voor het behoud van erfgoed.

Het Apeldoornse gevelfonds is in 2014 opgezet om pandeigenaren en ondernemers in de binnenstad te stimuleren hun winkelpuien op te knappen. Op deze manier passen ze weer bij de vaak nog mooie historische bovenkant van de panden. Inmiddels zijn er zo’n 25 gevels aangepakt. Het unieke historische karakter van de Apeldoornse binnenstad, die haar eerste bloeitijd kende rond 1900, is zo veel beter zichtbaar geworden. Tot grote vreugde van velen, zo blijkt uit enthousiaste reacties. Ook nu nog kan er een bijdrage uit het gevelfonds aangevraagd worden. Kijk voor meer informatie op www.apeldoorn.nl/gevelfonds.

In totaal hebben 31 Europese landen 163 projecten ingediend. De winnaars van de EU prijs voor Cultureel Erfgoed 2018 worden op 15 mei bekend gemaakt.

Save the date: 3 juli
Omdat er veel vragen zijn over het gevelfonds, organiseert de gemeente Apeldoorn in samenwerking met Stichting Centrum Management Apeldoorn op dinsdagavond 3 juli een symposium. Gemeenten, binnenstadsmanagers, pandeigenaren, ondernemers en andere belangstellenden krijgen dan meer te horen over de economische waarde van erfgoed en het belang van erfgoed voor de beleving van de binnenstad. Ook praktische zaken en succesfactoren van het Apeldoornse gevelfonds komen aan bod.

Geïnteresseerden kunnen zich aanmelden via cultuurhistorie@apeldoorn.nl.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam