Olster vrouwen in het nieuw met ‘Rok ’n’ Ruil’

Olst – Binnenkort is Olst een nieuw kringloop-fenomeen rijker. Op zondag 25 februari gaat een groep vrouwen ‘Rok ‘n’ Ruilen’. Lokatie is Ringmus 50, en het duurt van 14:00 tot 16:00 uur. Entree is gratis, maar deelnemers moeten  dan wel hun overtollige kleding meenemen.

‘Rok ’n’ Ruil’

Kledingruil is hip en happening. Al zeker tien jaar lang worden ruilparty’s georganiseerd op honderden plaatsen in het land, en een veelvoud daarvan over de grenzen. Want waar je ook woont, iedereen heeft wel eens een wat-zal-ik-vandaag-eens-aantrekken moment, staande voor een uitpuilende klerenkast. Een kast vol kleren die er nog heel goed uitzien, maar eigenlijk nooit meer gedragen worden.

 

Korte metten

Met Rok ‘n’ Ruil  wil de Kledingruil-werkgroep van Olst in Transitie daar korte metten mee maken. De groep is ontstaan uit de december-editie van de film- en inspiratie-avonden van Olst in Transitie, die toen ging over het thema Economie. Anne Bourgonje, een van de organisatoren van Rok ‘n’ Ruil, legt het verband uit: “Een van de eerste dingen die je kunt doen om de economie duurzamer te maken, is het gebruik van nieuwe grondstoffen terug te dringen, en het gesleep met goederen en diensten over grote afstanden te verminderen. Het ruilen van kleding doet precies dat, en zelfs meer.”

 

7.000 liter water

Kledingruil verkleint de Nederlandse afvalberg, waarvan 3,5 procent bestaat uit kleding. Ook is het gunnen van een tweede leven aan kleding op andere manieren goed voor het milieu: zo kost het produceren van één spijkerbroek 7.000 liter water. En voordat een kledingstuk in de winkel ligt, heeft het gemiddeld al 19.000 kilometers afgelegd. “Als je ruilt, scheelt je dat ook nog eens in de portemonnee. Tel uit je winst”, lacht Bourgonje.

 

Twee spelregels

Voor deze eerste keer richt Kledingruil zich enkel op dameskleding. Behalve broeken, jurken, rokken, shirts en blouses, zijn ook sjaals, tassen en schoenen welkom. Bourgonje: “We hebben maar twee spelregels: de kleding moet heel en schoon zijn en na afloop neemt iedereen de niet-geruilde artikelen weer mee terug naar huis.”
De werkgroep regelt op 25 februari de entourage. “Wij zorgen voor rekken om de kleren op te hangen en er zijn tafels waarop het een en ander kan worden neergelegd. Ook zijn er spiegels en – niet geheel onbelangrijk — er is thee met daarbij iets lekkers.” Zo wordt een middagje duurzaam shoppen ook nog eens smakelijk en gezellig. Meer informatie is te vinden op de Facebook-pagina van Olst in Transitie.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...

Gezellige tweede Pinksterdag in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - Op tweede Pinksterdag mochten de terrassen weer open. Ook in Krimpen aan de Lek was het...