7.7 C
De Bilt

Olsternaren hoeven niet per sé in de buidel te tasten bij handel

Olst – In Olst en omgeving hoeven mensen niet per sé in de buidel te tasten als ze hun huis willen laten schilderen, hun haren laten knippen, vervoer nodig hebben, of voor een feest de catering willen laten verzorgen. Als het aan Olst in Transitie ligt, kunnen ze dat  binnenkort ook zonder euro’s doen via LETS Olst. Op 1 november vindt er een opstart-bijeenkomst plaats bij Goede Buren, Hendrik Droststraat 47 in Olst.

Het fenomeen LETS vindt zijn oorsprong uit Canada. De afkorting betekent in het Engels dan ook Local Economy Trade System. “Een lokaal ruilhandelsysteem voor diensten en goederen, zou je kunnen zeggen”, legt initiatiefneemster Anna Claudia Wellner uit Den Nul uit. Zij sloot zich aan bij Olst in Transitie om zo’n systeem op poten te kunnen zetten voor Olst en omstreken.

Zonder geld of rente

Deelnemers aan een LETS-ruilkring hoeven niet rechtstreeks iets voor elkaar terug te doen. Er wordt in een LETS namelijk niet 1 op 1 geruild, maar gehandeld, net als in de gewone economie. Betaling gebeurt echter niet met euro’s maar via een soort puntensysteem. “Dat systeem doet waar geld oorspronkelijk voor bedoeld was: het vergemakkelijken van de uitruil van goederen en diensten”, legt Wellner uit. “Maar geld verzamelen is een doel op zich geworden. Rijken worden rijker, en armen worden armer. Dat is binnen een LETS niet denkbaar, want er komt geen rente aan te pas. Dus ‘rood’ staan op je LETS-puntenrekening is niet erg. Maar je kunt evenmin rijk worden door LETS punten op te sparen.”

Dwarsverbanden

Nederland telt al zo’n 90 LETS-kringen. Wereldwijd zijn het er duizenden. Ook in Zwolle, Deventer en Heino is een LETS. Wellner: “Dus ik dacht: Waarom bij mij in de omgeving dan niet? Binnen Olst in Transitie leefden vergelijkbare gedachten. Toen ik dat hoorde, was een volgende stap snel gezet.”

Een bijkomend voordeel om dit onder de paraplu van Olst in Transitie te organiseren is, dat het LETS dan niet op zichzelf staat. Er kunnen direct allerlei dwarsverbanden gelegd worden met andere activiteiten en werkgroepen van Olst in Transtie.

Het stimuleren van lokale ruilhandel buiten de euro-economie om past naadloos binnen de doelstellingen van de Transitiebeweging. Een LETS bevordert bijvoorbeeld de reparatie-sector, waar dat in de euro-economie niet rendabel is. Het heeft ook een sociale functie. Wie lid wordt van een LETS heeft er meteen een hele groep gelijkgestemde mensen in zijn kennissenkring bij die bovendien allerlei handige dingen voor je kunnen doen. Ook stimuleert een LETS mensen om hun talenten te ontwikkelen en benutten, waar die anders alleen in de hobbysfeer zouden blijven hangen. “En het zorgt natuurlijk ook voor extra bestedingsruimte”, vult Wellner aan. “Want elke euro die je via het LETS kunt uitsparen, hou je beschikbaar voor andere zaken.”

Opstartbijeenkomst

Hoe dit alles precies in zijn werk gaat, wordt duidelijk tijdens een opstartbijeenkomst van LETS Olst. Op 1 november is het pand van Goede Buren de plek waar deelnemers direct in de praktijk kunnen ervaren wat een LETS is en hoe het werkt. Om 19:30 uur wordt ieder verwelkomd met koffie en thee. Wie niet in Olst zelf woont maar in een dorp of buurtschap in de omgeving is evengoed welkom. Meer informatie is te vinden op www.lets-olst.nl .

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio