Zeezoutbatterij uit Wezep wint Veluwse Innovatieprijs 2019

Nunspeet – Dr. Ten B.V. uit Wezep heeft donderdagavond in Nunspeet de Veluwse Innovatieprijs 2019 gewonnen. De zeezoutbatterij van het Noord-Veluwse bedrijf was volgens de jury het meest innovatief van alle genomineerden. De publieksprijs ging naar de ‘omgekeerde bouwers’ van Lagemaat uit Heerde.

Ondernemers in het zonnetje

Maar liefst 12 bedrijven stonden in het zonnetje. Hun innovaties lieten zien dat het onderwerp op de Noord-Veluwe steeds hoger op de agenda staat.
De jury bestond uit vertegenwoordigers van het regionale bedrijfsleven, overheid en onderwijs. Voorzitter Ronald Cleijsen gaf aan, dat het door de kwaliteit van de inzendingen heel erg lastig was om een winnaar te kiezen. Toch koos de jury uiteindelijk unaniem voor de innovatie van Dr. Ten.

Doorbraak in de energietransitie

Dr. Ten B.V., opgericht door oud-topschaatser Marnix ten Kortenaar, werkt al jaren aan de ontwikkeling van een zeezoutbatterij. Een veilig en duurzaam alternatief voor de gangbare lithium- en loodzuurbatterij. Bovendien kan deze batterij ook wind- en zonne-energie opslaan. Een doorbraak in de steeds toenemende vraag naar duurzame energie.

Wow-gevoel

De zeezoutbatterij bezorgde de jury volgens Cleijsen een ‘wow-gevoel’. De jury riep Dr. Ten op om groot te durven denken. De batterij verdient namelijk een wereldwijde toekomst. Gerrit Miedema, die namens Dr. Ten de prachtige trofee in ontvangst nam, sprak de hoop uit dat het bedrijf in 2021 kan starten met de grootschalige productie van de zeezoutbatterij.

Publieksprijs voor Lagemaat

Lagemaat uit Heerde is van oudsher een sloopbedrijf. Het heeft de afgelopen jaren echter grote stappen gezet op het gebied van duurzaamheid. Dit alles onder het motto: ‘Slopen is omgekeerd bouwen.’ Lagemaat brengt bouwmaterialen in kaart, om deze later te kunnen hergebruiken. Het loopt daarmee voorop in het circulair bouwen.

De volle zaal stemde in meerderheid voor deze duurzame filosofie en gunde Lagemaat de publieksprijs. Tot grote verrassing van het bedrijf, volgens Arend van de Beek: ‘Dit hadden we nooit verwacht. Maar het is voor ons een mooie bevestiging dat we op de goede weg zijn.’

RSG Slingerbos wint de Studenten Award

De jeugd heeft ook in de techniek de toekomst. Daarom was er ook aandacht voor technische projecten op scholen. Leerlingen van het Technasium van RSG Slingerbos uit Harderwijk wonnen de Studenten Award. Ze lieten zien hoe ze de airco van een personenauto kunnen verduurzamen. Met hun pitch namen ze het op tegen studenten van Landstede Harderwijk en Hogeschool Windesheim. 

Afsluiting van de week van het ID

De uitreiking van de VIP was de afsluiting van de Week van het ID. Tijdens deze week vonden in de hele regio evenementen plaats, met innovatie als thema.

De Week van het ID is een initiatief van Innovatiehuis Noord-Veluwe, het regionale kennis- en netwerkplatform voor innovatie en duurzaamheid. In het Innovatiehuis werken overheid, onderwijs en ondernemers samen, om innovatie te stimuleren en het Noord-Veluwse bedrijfsleven op de kaart te zetten.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Booldersdijk Nederweert veiliger gemaakt

Nederweert - Vorig jaar is het wegdek van de Booldersdijk vernieuwd en is de procedure gestart om de maximumsnelheid te verlagen....

Stadsmuseum Rhenen start heel ontspannen

Rhenen - Vandaag is Stadsmuseum Rhenen weer open gegaan. Het eerste publiek heeft met eigen ogen kunnen zien wat er allemaal...

Ongeveer 5,5% bloeddonors heeft antistoffen corona

Sanquins tweede meting toont dat ongeveer 5,5% (+/- 0,5%) van de Nederlandse bloeddonors antistoffen tegen het coronavirus heeft ontwikkeld, een bescheiden...

Magische knipkunst-expo Westfries museum verlengd

Hoorn - De deuren van het Westfries Museum in Hoorn gingen op dinsdag 2 juni weer open voor het publiek. Wekenlang...

Start aanleg Natuurtransferium Kunradersteengroeve

Voerendaal - Begin juni start de aanleg van het natuurtransferium bij de Kunradersteengroeve. Het natuurtransferium en infopunt bij de Kunradersteengroeve zijn...