Masterclass ‘Produceren in de korte keten’ van start in de Regio Foodvalley

Ede – Regio Foodvalley biedt vele mooie kwaliteitsproducten: van kaas en eieren tot rundvlees en brood. Steeds meer boeren willen voor een goede prijs duurzaam produceren, en gaan hun producten in de directe omgeving verkopen. Daarmee spelen zij in op de groeiende behoefte van consumenten aan duurzaam en gezond voedsel met een bekende herkomst. Dertien van deze boeren starten met een serie masterclasses ‘Produceren in de korte keten’. Hierin leren zij hoe ze hun producten lokaal aan de consument kunnen verkopen en welke stappen hiervoor nodig zijn. De masterclass wordt aangeboden door de regiogemeenten Ede en Barneveld, LTO Gelderse Vallei, WUR en Coöperatie Boerenhart en wordt gefinancierd door de Provincie Gelderland met geld uit het Europees Landbouwfonds voor Plattelandsontwikkeling.

Regio Foodvalley

Didi Dorrestijn, wethouder food gemeente Barneveld: “Korte voedselketens hebben veel voordelen. Consumenten weten precies waar hun eten vandaan komt en kunnen makkelijker kiezen voor voedsel van hoge kwaliteit, met een bekende herkomst. Boeren krijgen een eerlijke prijs en kunnen hun productie beter afstemmen op de behoefte van de consument.” Leon Meijer, wethouder food gemeente Ede: “We maken gebruik van de kennis van de Wageningen Universiteit om onze lokale boeren te ondersteunen. Daarmee zetten we de kracht van de Regio Foodvalley in, niet alleen voor onze agrariërs, maar ook voor onze inwoners. Samen werken we zo aan toekomstbestendige boerenbedrijven. Met de masterclass werken we aan het bereiken van de doelen die zijn vastgelegd in de regionale voedselvisie en het Manifest van Salentein.”

Inhoud masterclass

Bij de masterclass Korte Ketens krijgen regionale boerenbedrijven begeleiding bij het vernieuwen van hun bedrijf. Jan-Willem van de Schans (Wageningen UR): “Veel boeren verkopen al producten direct aan de lokale consument. Met de masterclass brengen we dit nog een stap verder”. In zeven sessies ontdekken de ondernemers nieuwe manieren om hun producten af te zetten in de directe omgeving en leren ze van elkaars goede voorbeelden.

Deelnemers Gerald Deetman, Valleivarken: “De hele keten van varkenshouder tot consument gaat samenwerken aan het ontwikkelen en in stand houden van een optimale varkenshouderij en een optimaal stukje vlees. Dit willen we graag verder door ontwikkelen met deze masterclass, door kennis met elkaar te delen en de zwakke punten aan het licht brengen en te verbeteren.”

Regio Foodvalley

Pro-actief

De begeleiding in de masterclass sluit naadloos aan op de uitdagingen die de individuele ondernemers op dat moment hebben. “De deelnemende boeren zijn pro-actief bezig met hun toekomst en de sector”, aldus Gina van Elten van LTO Gelderse Vallei. “Ze gaan aan de slag met hun eigen verhaal en ontdekken hoe ze de volgende stap kunnen zetten. Daarbij krijgen ze direct feedback en tips van experts en van elkaar. Ze horen wat anderen doen, stimuleren elkaar en breiden hun netwerk binnen de regio uit.” In de masterclass krijgen deze ondernemers de ruimte om innovatieve businessmodellen, samenwerkingsvormen en nieuwe producten en diensten te ontwikkelen, ook op het gebied van recreatie en educatie.”

Laatste Nieuws

Toenemende bewolking en geleidelijk enkele buien

Verwachting voor vandaag en morgen Er zijn eerst brede opklaringen, maar in de loop van de nacht drijven er van het westen uit ook enkele...

Helder en droog

Verwachting voor vandaag en morgen Het is vanavond helder en droog. De wind is meest zwak en veranderlijk of komt uit een zuidelijke richting. In de...

OG3NE met coronaproof kerstconcerten in Maastricht

Maastricht - Na 20 succesvolle kerstconcerten in de afgelopen twee jaar vanuit het Kurhaus in Scheveningen wijkt OG3NE voor haar kerstshows...

Zeecontainers bungalowpark De Ligthof mogen blijven van rechter

Schagen - Het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Schagen besloot in 2019 niet handhavend op te treden tegen...

Koning bezoekt winnaar Appeltje van Oranje 2020 Bedrijf en Samenleving

Haarlem - Zijne Majesteit heeft dinsdagochtend 22 september een bezoek gebracht aan stichting Bedrijf en Samenleving in Haarlem. De stichting won...

Connexxion-terrein blijft in gebruik als busremise

Hilversum - De komende jaren blijft het Connexxion-terrein op de Larenseweg in gebruik als busremise. Aanleiding hiervoor is dat de nieuwe...

Groene Hart Tocht 26 en 27 september

Alphen aan den Rijn - Op 26 en 27 september staat de Groene Hart Tocht op de kalender. De oude route...

Duitse stelling uit Tweede Wereldoorlog verplaatst

Hendrik-Ido-Ambacht - Afgelopen vrijdag is bij het Baakpad in Hendrik-Ido-Ambacht een Duitse stelling uit de Tweede Wereldoorlog verplaatst om ruimte te...

eenzame ouderen lunchen ‘op sjiek’ in Château Neercanne

Maastricht – Deze zonovergoten middag genieten vijftig eenzame ouderen van een feestelijke 4-gangen lunch op Château Neercanne. Voor velen is dit het...

Dementie: aftrap Social Trial Rotterdam

Rotterdam - Doen wat nodig is voor mensen met dementie. Dat gebeurt vandaag op Wereld Alzheimer Dag en dat is ook...

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here