Bestemmingsplan Ede Centrum: minder winkels, meer levendigheid

bestemmingsplan
bestemmingsplan Ede Centrum

Ede -Minder winkelruimte, meer groen en meer levendigheid. Dat is de kern van het nieuwe bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan, waarvan het college van burgemeester en wethouders het ontwerp heeft vastgesteld.

Compact winkelgebied

Het winkelgebied van Ede is te groot. Het is niet te belopen voor bezoekers, met als gevolg dat delen van het centrum slecht bezocht worden. Het nieuwe bestemmingsplan zet een concentratie van de detailhandel in gang, met als doel het winkelgebied compacter en aantrekkelijker te maken. Detailhandel aan de Telefoonweg, Maanderweg en Museumplein zal langzaam verdwijnen. De Bospoort wordt een menging van wonen, werken en winkelen. Panden die niet gebruikt worden voor detailhandel krijgen een andere bestemming. Voor eigenaren die daar moeite mee hebben komt er een overgangsregeling.

Meer groen

In het kernwinkelgebied komt steeds meer groen. Op de Markt wordt dit al snel zichtbaar, de Grotestraat en het Kuiperplein krijgen in 2019 een mooie inrichting met bomen. Het gemeentebestuur wil ook de aanleg van geveltuinen stimuleren.

Meer levendigheid

In het bestemmingsplan wordt geregeld dat de schaatsbaan jaarlijks terug kan komen op het Raadhuisplein. Daarnaast wordt het Kuiperplein aangewezen als evenemententerrein voor onder meer de Heideweek.

Fijnere plek

Wethouder Willemien Vreugdenhil ,,Dit bestemmingsplan en beeldkwaliteitsplan zijn belangrijke mijlpalen in het proces dat we enkele jaren geleden hebben ingezet. We willen het centrum van Ede een dorpsere uitstraling geven, groener maken en mooier inrichten, zodat het een fijnere plek wordt om naar toe te komen. De eerste mooie resultaten worden nu zichtbaar en dat geeft ontzettend veel motivatie om door te gaan!”

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam