Expositie ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’

expositie: ‘Rhenen op de Kaart
Stadsmuseum Rhenen

Rhenen – Op 8 september, tijdens de landelijke Open Monumentendag, kan het publiek een kijkje nemen in de allereerste expositie: ‘Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’, maar is ook al welkom in de nieuwe VVV en het Museumcafé. Het eerste deel van de verbouwing van het Oude Raadhuis tot museum is dan gerealiseerd. Openingstijden zijn met ingang van 8 september: dinsdag tot en met zaterdag van 10.00-16.00 uur. Stadsmuseum Rhenen wordt compleet geopend op 19 december. Dan is ook de vaste presentatie van de collectie klaar. 

Over de tentoonstelling

‘Rhenen op de Kaart’ toont 50 bijzondere kaarten uit de collectie van de Rhenense verzamelaar en kenner Henk Deys, en is tot medio januari te bewonderen. Bezoekers staan oog in oog met historische rivier- en waterstaatkaarten, militaire kaarten, kaarten van Rhenen als stad aan de rivier, maar ook provinciekaarten. Sommige prachtig versierd – denk aan de kaarten van Blaeu, Cruquius en Conrad. Sommige meer technisch, zoals oude kadasterkaarten. Doel is niet alleen om kenners de kaarten van Deys te tonen, maar ook niet-ingewijden de ogen te openen voor de schoonheid en de zeggingskracht ervan.

Samenwerking

Het Stadsmuseum Rhenen organiseert de expositie ’Rhenen op de Kaart – De kaartencollectie van Henk Deys’ in samenwerking met het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht (RHCZOU) in Wijk bij Duurstede. De tentoonstelling is een ode aan Henk Deys, die de stad Rhenen met zijn lezingen, publicaties en voorzitterschap van de Historische Vereniging Oudheidkamer Oud Rhenen en omgeving zo nadrukkelijk heeft verrijkt. De bijna 86-jarige Deys heeft zijn unieke collectie van zo’n 1200 kaarten en boeken enige jaren geleden aan de Vrienden van het RHCZOU geschonken. Op 7 september dragen de Vrienden de collectie over aan het RHCZOU. Alle kaarten en boeken van Deys zijn in te zien via www.rhczuidoostutrecht.nl en in de studiezaal van het RHCZOU. Bij de tentoonstelling verschijnt een uitgebreide brochure (te koop in de museumwinkel, € 6).

Henk Deys, foto door Winfried Leeman

Stadsmuseum als ontmoetingsplek

Op 19 december wordt het Stadsmuseum Rhenen helemaal geopend. Dan is ook de vaste inrichting met de collecties van het museum gereed. Stadsmuseum Rhenen wordt een levendige en inspirerende ontmoetingsplek voor geschiedenis en de cultuur. De gemeente Rhenen heeft hiervoor aan het museum één van de mooiste monumenten in de stad ter beschikking gesteld: het Oude Raadhuis. Afgelopen jaar vond een ingrijpende verbouwing plaats die door de gemeente Rhenen is gefinancierd. Het Stadsmuseum Rhenen is de opvolger van het gemeentelijk Museum Het Rondeel, en krijgt jaarlijks een subsidie van de gemeente Rhenen. Het Stadsmuseum met daarin de VVV, is bedoeld als een stevige impuls voor het culturele en toeristische klimaat in Rhenen.

Tijdelijke sluiting VVV

VVV Rhenen is van 20 augustus gesloten tot en met 7 september, wegens de verhuizing naar het Oude Raadhuis, Markt 20, 3911 LD Rhenen. Bereikbaar via info@vvvrhenen.nl. Museum Het Rondeel sluit op 20 augustus zijn deuren voor het publiek. De collecties zijn in december weer te zien in het Stadsmuseum.

De expositie is mede mogelijk gemaakt door het Regionaal Historisch Centrum Zuidoost Utrecht, Provinciaal Utrechts Genootschap van Kunsten en Wetenschappen (PUG), Stichting Gebroken Lente, Omniplan en een anonieme schenker.

De verbouwing en herinrichting dankt het museum mede aan: Gemeente Rhenen, Provincie Utrecht, Stichting het Voormalig Gast- en Weeshuis Rhenen, ANWB Fonds, Rabobank Vallei en Rijn, K.F. Heinfonds, Prins Bernhard Cultuurfonds, Fentener van Vlissingenfonds en Stichting Het Oude Raadhuis.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam