Geslaagde ‘Light it up!’ actie in Wageningen

Foto: Fons Janssen

Wageningen – Op donderdag 15 november jl. vond een geslaagde XL ‘Light it up!’ fietsverlichtingsactie plaats in Wageningen bij Hoevestein (parkeerplaats Asia Plaza). Een jong en enthousiast team van S.M.I.L.E Promotions, Student Alliance Wageningen en Connect Wageningen voerde vele positieve gesprekken met fietsers over het belang van goede fietsverlichting. Was de verlichting kapot en hadden ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan kregen ze nieuwe lampjes aangereikt of werd hun vaste verlichting ter plekke gerepareerd. Ook wethouder Peter de Haan van o.a. Duurzame Mobiliteit, stak zijn handen uit de mouwen. Hij ging gesprekken aan met fietsers zonder verlichting en gaf hen gratis fietslampjes mee. Er zijn ongeveer 900 lampjes uitgedeeld.

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze, oorzaken zijn het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

Met zijn allen fietsen met verlichting

Het Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid (ROV) Oost-Nederland is opdrachtgever van de campagne en wil met ‘Light it up!’ dit najaar weer zo veel mogelijk jongeren in Gelderland en Overijssel bereiken om bewustwording rondom het belang van goede fietsverlichting te stimuleren. Maar het is ook belangrijk dat de jongeren dit onderling doen. “Light it up!” gaat hier dan ook zowel over het fysieke verspreiden van licht als het verspreiden van de boodschap: ‘we fietsen met zijn allen met verlichting’. Ben jij ook te zien in het donker? Deel dan jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het ROV Oost-Nederland. Er wordt samenwerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid voor hun inwoners belangrijk vindt en de acties op straat faciliteert. De campagne duurt tot het einde van het jaar.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam