Home Regio Arnhem Jarige Rode Baretten herdenken Market Garden

Jarige Rode Baretten herdenken Market Garden

Ede – Zo’n 800 militairen uit zeven verschillende landen herdenken in de week van 11 tot 16 september dat 73 jaar geleden de grote luchtlandingsoperatie Market Garden begon. Speciaal aan deze editie zijn de jarige Rode Baretten, beter bekent als de 11e Luchtmobiele Brigade, die haar 25-jarig jubileum viert met bijzondere publieksevenementen op 13 en 16 september. 

Herdenkingssprongen

In de week voorafgaand aan de herdenkingssprongen op zaterdag, houdt de luchtmobiele brigade de internationale parachutistenoefening Falcon Leap. Tijdens deze oefening voeren de militairen vanaf woensdag 13 september al een aantal sprongen uit boven het Houtdorperveld bij Ermelo en de Ginkelse Heide bij Ede. Om de parachutisten naar de dropzones te verplaatsen worden militaire transport-vliegtuigen uit Groot-Brittannië, Frankrijk, Polen, de Verenigde Staten en Nederland ingezet.

Publieksevenementen

De sprongen op woensdag 13 september op het Houtdorperveld en op zaterdag 16 september op de Ginkelse Heide zijn opengesteld voor het publiek. Naar verwachting landen er tussen 10.00 en 14.00 uur zo’n 800 parachutisten. Om ons 25-jarig jubileum te vieren is er een demonstratieterrein ingericht waar onze bevoorradingscompagnie oefent met het hangen van voorraden onder helikopters van het Defensie Helikopter Commando (DHC). Na de oefenmomenten staan de helikopters aan de grond en zijn deze toegankelijk voor de bezoekers. 

Flightsimulator

Op het terrein van De Koninklijke Nederlandse Hippische Sportfederatie (KNHS) aan De Beek 125te Ermelo staat tevens een flightsimulator. U wordt verzocht zoveel mogelijk op de fiets of te voet te komen. Indien u toch met de auto komt kunt u 13 september gebruik maken van de parkeerplaatsen van de KNHS. 

Jarige Rode Baretten en Market Garden

Tijdens de operatie Market Garden landden op 18 september 1944 zo’n 2000 Britse en Poolse parachutisten op de Ginkelse Heide, in de buurt van Ede. Net zoals de geallieerden in september 1944 staat de luchtmobiele brigade nu ook schouder aan schouder met zijn bondgenoten. Samenwerking met onze strategische partner voor luchttransport, 336 squadron gestationeerd op Vliegbasis Eindhoven, de ge-integreerde inzet met helikopters van het DHC en de samenwerking met onze internationale partners is van cruciaal belang. 

 

25-jarig jubileum

De luchtmobiele brigade is al 25 jaar de snel inzetbare eenheid van de Koninklijke Landmacht en is gespecialiseerd in militair optreden via de lucht met helikopters, vliegtuigen en parachutisten. Al 25 jaar staan we klaar om te beschermen wat ons dierbaar is. Dat doen we op elk moment en elke missie. Niet voor niets is ons jubileumcredo: toen, nu en in de toekomst!

Melding geluidshinderklachten vliegbewegingen

Militaire oefeningen worden zorgvuldig voorbereid. Dit is van essentieel belang voor de oefenende eenheden, maar ook voor de omgeving van de oefenlocaties. Het kan zijn dat omwonenden toch overlast ondervinden, bijvoorbeeld van de vliegbewegingen. Eventuele klachten kunnen worden ingediend via www.luchtmacht.nl/geluidshinder. Voor vragen en eventuele geluidshinderklachten is ook het gratis telefoonnummer 0800 – 0226033 bereikbaar. Wilt u meer weten over vliegbewegingen, zie luchtmacht.nl/vliegbewegingen of NOS teletekst pagina 766.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Milieustraat Helmond vanaf 30 maart tijdelijk gesloten

Helmond - De milieustraat aan de Gerstdijk in Helmond is met ingang van aankomende maandag (30 maart) voorlopig gesloten vanwege het...

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...