Levensgrote erlenmeyer boompotten in Ede en Wageningen 3D geprint

Ede – Op het Business&Sciencepark in Wageningen en bij Aeres MBO op de Kenniscampus in Ede worden levensgrote boompotten geplaatst in de vorm van een erlenmeyer – een kegelvormige fles die in elk laboratorium aanwezig is. De potten zijn geprint in 3D door 3D Printing in Rotterdam. Een pot is circa 2,6 meter hoog en heeft een doorsnede van circa 1,9 meter. Over een aantal jaar wordt eenzelfde soort potten geplaatst langs de toekomstige Parklaan en de Mansholtlaan. 3D printen in deze afmetingen is uniek in Nederland.

Proef

De potten worden nu geplaatst als onderdeel van een proef, om ervaring op te doen met verschillende materialen, vormen en soorten bomen. Een ander deel van de proef wordt uitgevoerd bij boomkwekerij Ebben in Cuijk. Daar staan drie exemplaren van vijf verschillende boomsoorten. Twee van de drie bomen krijgen een pot en één boom is bedoeld als controle. Op deze manier kunnen we onderzoeken hoe de bomen reageren als ze in een pot groeien, welke soorten bomen het beste groeien, welke vorm past het beste en wat is de invloed van vocht, het weer en de wind op de potten?

Biobased materiaal
Gebruik van biobased materialen is goed voor milieu en economie. In de definitieve potten wordt zoveel mogelijk biobased materiaal verwerkt. Het 3D printen met deze grote afmetingen is nog niet eerder gebeurd. Daarom onderzoekt de WUR welke biobased materialen geschikt  zijn voor het vervaardigen van de potten. Medio 2019/2020 zijn de resultaten van de pilot bekend.

Herkenbare en innovatieve uitstraling

De erlenmeyer potten maken onderdeel uit van de inrichting van de openbare ruimte van het kennishart van regio Foodvalley. Het gebied Ede-Wageningen krijgt hiermee een herkenbare en innovatieve uitstraling.

KennisAs Ede-Wageningen

In het gebied Ede-Wageningen, werken overheid, onderwijs en bedrijven samen aan innovatieve oplossingen voor wereldwijde voedseluitdagingen: een betere, duurzamere en veiligere voedselproductie bij een voortdurend groeiende wereldbevolking. Het gebied vormt de verbinding tussen Wageningen UR met het Business- en Sciencepark Wageningen, de Kenniscampus Ede en het toekomstige World Food Center in Ede.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Jaarverslag Huis voor Klokkenluiders

Het jaar 2019 stond bij het Huis voor Klokkenluiders in het teken van bouwen aan de toekomst. Een jaar waarin naast het...

Zwerfafval tegengaan met extra maatregelen

Baarn - In deze tijden waarin mensen meer thuis zitten, zien afvalinzamelaars dat de hoeveelheid huishoudelijk afval toeneemt. Ook zien gemeentes...

Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum weer open

Vuren - Maandag 1 juni a.s. zal het Sky of Hope WO2- en Vliegeniersmuseum de deuren weer openen (gevestigd in fort...

Ouderkerker opgepakt in zaak internationale drugssmokkel

Ouderkerk aan den IJssel - Onlangs vond er een inval plaats van de politie bij een groot huis aan de Kerkweg...

De Museumfabriek wil museumpand kopen

Enschede - De Museumfabriek wil het museumpand aan Het Rozendaal in Enschede aankopen om daardoor de vaste lasten te verlagen en meer...