‘Light it up!’: Fiets met verlichting

Light it up

Na het succes van vorig jaar organiseert het ROV Oost-Nederland ook dit najaar weer de ‘Light it up!’ fietsverlichtingscampagne. Gemeente Zevenaar levert graag een positieve bijdrage om de bewustwording van goede fietsverlichting bij jongeren te verhogen. Daarom bezoekt het campagneteam van ‘Light it up!’ de gemeente op dinsdagmiddag 13 november ter hoogte van het Raadhuisplein. Tussen 13.45 en 16.45  uur gaat het promotieteam een kort positief gesprek aan met jongeren en deelt gratis fietsverlichting uit aan hen die zonder fietsverlichting rijden.

Wethouder Carla Koers van verkeer onderschrijft het belang van de actie en deelt in aansluiting hierop twee promotiepakketten uit bij sportverenigingen om het belang van fietsverlichting bij jeugd onder de aandacht te brengen. Zij fietsen vaak in het donker van en naar hun sportclub. Ben jij ook te zien in het donker? Deel dan jouw foto, video of bericht onder #lightitup.

 Win een fiets!
In aanvulling op ‘Light it up!’ doet de gemeente Zevenaar in samenwerking met Veilig Verkeer Nederland aanvullend fietsverlichtingscontroles op scholen. Deze controles, waarbij  de vrijwilligers van Veilig Verkeer Nederland  de scholen langs gaan, vinden plaats in de maand november. Jongeren die hun fiets helemaal op orde hebben maken kans om een nieuwe fiets te winnen. In totaal worden er twee fietsen weggegeven die op 5 december door Sinterklaas worden uitgereikt.

Veel jongeren niet goed zichtbaar in het donker

Bijna iedereen weet dat fietsen met licht een stuk veiliger is dan zonder. Het niet gebruiken van werkende verlichting is vaak geen bewuste keuze. Oorzaken zijn vooral het vergeten van de verlichting en gemakzucht. Uit onderzoek blijkt dat het risico voor fietsers om in het donker slachtoffer te worden van een ongeval met zeker 20% afneemt bij goed werkende fietsverlichting. Er fietsen al steeds meer mensen met fietsverlichting. Maar vooral onder de jongeren kan dit nog beter. Van de jongeren tussen de 12 en 24 jaar maakt slechts de helft gebruik van werkende fietsverlichting. Jongeren tussen de 12 en 18 jaar hebben vaak wel fietsverlichting, maar doen deze niet aan. De jongeren tussen de 18 en 24 jaar hebben vaak geen werkende verlichting, repareren de verlichting niet en nemen ook geen vervangende verlichting mee.

 Light it up!

De campagne wordt bij verschillende gemeente in Gelderland en Overijssel uitgevoerd en gaat zowel over het fysiek verspreiden van licht als over het verspreiden van de boodschap: we fietsen met z’n allen met verlichting. Tijdens de actie voert een jong en enthousiast promotieteam van S.M.I.L.E Promotions korte gesprekken met fietsers over het belang van goede verlichting. Is de verlichting kapot en hebben ze zelf geen vervangende verlichting mee? Dan worden ter plekke nieuwe lampjes meegegeven zodat ze veilig thuis kunnen komen. Uiteraard wordt aanbevolen om eenmaal thuis ook te zorgen dat de vaste fietsverlichting in orde wordt gemaakt.

In totaal worden circa 40 acties uitgevoerd in Gelderland en Overijssel. De campagne wordt door Kragten en SHIFT gedragsverandering uitgevoerd in opdracht van het  ROV Oost-Nederland. Er wordt samenwerkt met verschillende gemeenten in Gelderland en Overijssel die verkeersveiligheid voor hun inwoners belangrijk vindt en de acties op straat faciliteert. De campagne duurt tot het einde van het jaar.

Regionaal Orgaan Verkeersveiligheid Oost-Nederland

ROV Oost-Nederland is in Gelderland en Overijssel de partner voor verkeersveiligheid. Met hun kennis van verkeersveiligheid en van het gebied, brengen ze de juiste partijen bij elkaar en initiëren ze projecten. Ze richten zich daarbij op gedragsbeïnvloeding van de weggebruikers. ROV Oost-Nederland is een initiatief van de provincie Overijssel en Gelderland. www.rovoostnederland.nl

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam