Middeleeuws concept in nieuw jasje

Arnhem – De stadsrand tussen Arnhem en Oosterbeek wordt een plek waar lokaal voedsel gezamenlijk wordt geproduceerd, verwerkt en verkocht. Een middeleeuws concept in een innovatief jasje. Om dit idee verder uit te werken, hebben vier voedselproducenten, een studio voor landschapsarchitectuur en de gemeenten Arnhem en Renkum de handen ineengeslagen.

De vier voedselproducenten zijn Hoeve Klein Mariëndaal, Rosanderund, Henk’s Pluktuin en Wijngoed Mariëndaal. Zij werken nu al in dit gebied, dat zich uitstrekt van Landgoed Mariëndaal tot de Rosandepolder. Samen met Le Far West landschapsarchitecten en de gemeenten Arnhem en Renkum werken zij aan het realiseren van een ‘moderne marke’. De oorspronkelijke marke, ook wel boermarke genaamd, is een middeleeuws collectief van grotere boeren die gezamenlijk het beheer en gebruik van hun gronden regelden.

Lokaal geteeld, verwerkt en geconsumeerd

De moderne marke is een voortzetting van dit idee, waarbij alle gronden – van tuin en openbare ruimte tot akker- en weiland – collectief in beheer worden genomen voor de productie, verwerking, distributie en afzet van voedsel. Lokaal geteeld, lokaal verwerkt en lokaal geconsumeerd.

Sterker landschap

Het wordt een plek waar mensen zoals het middeleeuws concept, met elkaar en voor elkaar gewassen telen en oogsten, en vee houden. Een plek waar de buitenruimte optimaal wordt benut om voedsel te produceren, onderling verbonden door een padenstructuur die zowel distributie als beleving van voedsel mogelijk maakt. Dat alles op zo’n manier dat het landschap er sterker van wordt en de biodiversiteit toeneemt.

Woningbouw

Naast dit initiatief zijn in het gebied ook plannen gemaakt voor wonen en werken, zoals bij de herontwikkeling van de voormalige KEMA-terreinen De Brink en De Hes. Voor De Hes heeft investeerder en ontwikkelaar Amvest samen met de gemeente Arnhem en Renkum en omwonenden een gebiedsconcept opgesteld met enkele honderden woningen, werkgebouwen en culturele en maatschappelijke voorzieningen. Door de woon- en werkgebouwen te concentreren in compacte nederzettingen blijft het bijzondere landschap van De Hes behouden, krijgt de Slijpbeek alle ruimte en komen er paden naar de omgeving.

Samen werken aan landschap en voedsel

De samenwerking is van start gegaan onder de titel ‘Moderne Marke Slijpbeek’ en met steun van de Europese Unie en de Provincie Gelderland. Voor dit project is namelijk een POP3 subsidie verkregen, die een bijdrage levert aan het versterken van de samenwerking, visie- en planvorming en de uitvoering van concrete experimenten. Het consortium onder leiding van de gemeente Arnhem maakt gebruik van deskundige partijen (waaronder Wageningen UR, Hogeschool Van Hall Larenstein en Le Far West landschapsarchitecten) om in twee jaar het project uit te voeren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...