Onderzoek naar overwinterende vliegen Wageningen

overwinterende
Sinousxl / Pixabay

Wageningen –  Uit een onderzoeksrapport van het Kennis en Adviescentrum Dierplagen (KAD) dat vandaag is vrijgegeven blijkt dat er in de Grote Kerk op de Markt geen overwinteringsplekken van vliegen zijn aangetroffen. Om iets aan de eventuele bestrijding van de vliegen te kunnen doen is het nodig om de overwinteringsplaatsen te vinden. 

Voorjaar

In het voorjaar van 2017 was er sprake van overlast van vliegen bij verschillende horeca gelegenheden op de Markt in Wageningen. De gemeente heeft vervolgens in samenwerking met het KAD inspecties uitgevoerd naar mogelijke overwinteringsplaatsen van vliegen in de Grote Kerk. In 2017 zijn de inspecties aan de binnenkant van de kerk gedaan. In februari van dit jaar zijn met een hoogwerker inspecties aan de buitenkant van de kerk uitgevoerd. De eigenaren van de panden rondom de markt waren ook aangeschreven om te helpen naar het zoeken van de plaatsen van mogelijke overwintering. Daarop is geen reactie gekomen.

 Test dazenval

De gemeente wil proberen om de overlast van de vliegen zoveel mogelijk te beperken. Hiervoor zijn een aantal dazenvallen geplaatst. Dazenvallen zijn speciale vallen voor stekende vliegen. Deze vliegen komen op warmte af evenals de vliegen die nu de overlast veroorzaken, de zogenoemde herfstvliegen.

Bij Café de Vlaamsche Reus staat sinds afgelopen weekend al een van de drie vallen. Het is een experiment om te kijken of de vliegen ook hier op de uitstralende warmte reageren. Ook bekijkt de gemeente samen met het KAD of er andere innovatieve methoden zijn om de vliegen te beheersen, te bestrijden en de overlast te verminderen. De bestrijding van de vliegen blijft lastig omdat het om een natuurverschijnsel gaat en gebruik van chemische bestrijdingsmiddelen niet toegelaten is in de openbare ruimte.

Horeca

De horeca ondernemers op de Markt zijn via een brief geïnformeerd. Op korte termijn vindt een overleg met hen plaats om de resultaten van het onderzoek te bespreken in aanwezigheid van het KAD.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam