Opening expo Vertrekpunt Rhenen in Stadsmuseum Rhenen

Margot Kikkert, vrouwenportret, 2017

Rhenen – Wat raakt kunstenaars in de geschiedenis van Rhenen? Op straat, in de collecties van het Stadsmuseum, of in stille depots – waar honderden voorwerpen hun plek hebben? Publiek ziet het in de tentoonstelling ‘Vertrekpunt Rhenen’, met werk van Margot Kikkert, het kunstenaarsduo Baumann en Baumann en Marianne Stam. De expositie vindt plaats in het Stadsmuseum Rhenen van 16 maart tot en met 11 mei 2019.

Vrouwenverering in Vertrekpunt expo

Margot Kikkert maakte haar keuze uit het kunstdepot van het Stadsmuseum. Ze koos twee heiligenbeelden – een Maria van Dries Holthuys uit de 15de eeuw en een engel uit ca. 1925, gemaakt door Cuypers & Co uit 1925 (naar Dries Holthuys). Zij omgeeft deze met haar eigentijdse vrouwenportretten. In het midden plaatst Kikkert een intrigerend reisaltaar, waarin de heilige Cunera en actrice Greta Garbo figureren. Haar presentatie nodigt de kijker uit tot stil kijken, en de gedachten te laten gaan over het fenomeen vrouwenverering.

Schatkamer

Marianne Stam bezocht de Schatkamer van het Stadsmuseum en viel als een blok voor Merovingische sieraden. Wat is de wereld achter een 1300 jaar oude kraal? Wie was de draagster, en wat deed zo’n sieraad voor haar? In een minutieuze tekening neemt Stam de bezoeker mee in het leven van een Frankische vrouw. Het kunstenaarsduo Baumann en Baumann liet hun oog vallen op een Rhenens gebouw met historie: de oude brandweerkazerne. Met hun glaskunst geven ze een knipoog naar de brandtoren, waarop het Stadsmuseum uitkijkt.

Prijswinnaars Open Monumentendag 2018

In september 2018 vond tijdens de Open Monumentendag in Rhenen een kunstenaarswedstrijd plaats. ‘Via Rhenen’ en ‘Cunera’ waren het thema. Margot Kikkert, Marianne Stam en het kunstenaarsduo Baumann en Baumann kwamen als winnaars uit de bus. Daarom exposeren ze nu als eersten in het Stadsmuseum. De winnende kunstwerken uit 2018 en ander werk van de kunstenaars maken deel uit van de presentatie in de tentoonstellingszaal.

Stadsmuseum Rhenen, Markt 20 (ingang Kerkstraat), 3911 LJ Rhenen. www.stadsmuseumrhenen.nl. T. 0137- 612077. Open: dinsdag t/m zaterdag van 10-16 uur. Museumkaart geldig. Officiële feestdagen gesloten.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam