Home Regio Arnhem Prof Maurice Elzas onderscheiden met Wagenings erezilver

Prof Maurice Elzas onderscheiden met Wagenings erezilver

Wageningen – Professor Maurice Elzas werd donderdagavond door burgemeester Geert Van Rumund onderscheiden met het Wagenings erezilver. De uitreiking vond plaats tijdens de bijeenkomst van de Rotaryclub Wageningen. De professor hield een boekbespreking over het boek ‘hier ligt begraven’ dat is uitgegeven door de Stichting Joods Erfgoed.

Maurice Elzas zeer betrokken

Burgemeester Van Rumund:” ik ken Maurice Elzas als een zeer betrokken en humorvol persoon die zich zeer actief inzet voor goede doelen in Wageningen. Daarnaast brengt hij de Joodse geschiedenis van Wageningen en het leed dat Wageningse Joodse inwoners in de oorlog is aangedaan op bijzondere wijze onder de aandacht”. Professor Elzas ontving het erezilver voor zijn belangeloze en persoonlijke inzet. Zijn activiteiten zijn van bijzondere betekenis voor Wageningen.

Elzas kracht achter diverse activiteiten

De heer Elzas, erelid van Rotary club Wageningen, was in 2006 medeoprichter van de Stichting Rotary on Wheels. Voor deze stichting organiseerde hij tot en met 2012 een jaarlijkse rally waarmee geld werd opgehaald voor diverse Wageningse goede doelen zoals Rumah Kita, de Willemshoeve, de Voedselbank, Inloophuis Markt 17 en de dierenambulance West-Veluwe.

Stichting Joods Erfgoed

Maurice is voorzitter van De Stichting Joods Erfgoed. Deze stichting is ontstaan uit de Stichting Joods Gedenkteken Wageningen. Onder voorzitterschap van de heer Elzas heeft deze stichting ervoor gezorgd dat het Joods Monument aan de Walstraat tot stand kwam. Dit monument is gemaakt door kunstenares en echtgenote Jetty Elzas.

HerinneringsStenen

De Stichting Joods Erfgoed heeft in Wageningen de HerinneringsStenen gerealiseerd. Deze stenen verwijzen naar woningen van Joodse bewoners die in de oorlog zijn gedeporteerd. Over deze stenen is een boekje uitgegeven. Onlangs verscheen bovendien het boek over de oude Joods begraafplaats “hier ligt begraven”. Voor beide boeken was de heer Elzas een belangrijke stuwende kracht.

Verleden levend houden

Om het verleden ‘levend’ te houden geeft de heer Elzas voorlichting op scholen over de Joodse geschiedenis van Wageningen. Ook is hij lid van de Raad van Advies van het 4 en 5 mei comité. Door zijn inzet staat de Stille tocht op 4 mei ook stil bij het Joods Monument en worden door de burgemeester en belangstellenden steentjes neergelegd.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...