Tv-persoonlijkheid Mies Bouwman (88) overleden

Mies Bouwman
Door Suyk, Koen / Anefo - NOS televisieprogramma Europaquiz. Mies BouwmanDutch National Archives, The Hague, Fotocollectie Algemeen Nederlands Persbureau (ANeFo), 1945-1989,Auteursrechthebbende Nationaal Archief CC-BY-SA, Nummer toegang 2.24.01.05 Bestanddeelnummer 930-2994, CC BY-SA 3.0 nl,

Elst – Op maandag 26 februari is op 88-jarige leeftijd Mies Bouwman overleden.  Dit heeft haar zoon bekent gemaakt aan RTL Late Night. Mies is niet echt ziek geweest. Ze had de laatste tijd wat last van griepachtige verschijnselen en kortademigheid. Ze is in het bijzijn van haar familie overleden.

Carrière

Na de middelbare meisjesschool had Mies diverse baantjes. Zo was ze kantoorjuffrouw en stewardess. Op 16 oktober 1951 werd zij de omroepster van de allereerste televisieavond van de KRO na een presentatietest. Ze presenteerde 25 jaar de intocht van Sinterklaas, maar haar echte bekendheid kwam op 26 en 27 november 1962. Op deze dagen presenteerde ze de eerste liefdadigheidsactie onder de naam ‘Open het Dorp’. Deze actie leverde in twee dagen 16,4 miljoen gulden op, wat later nog opliep tot ruim 50 miljoen gulden. Verder presenteerde zij ‘In de Hoofdrol’, ‘Kom er maar eens achter’, ‘Zo is het toevallig ook nog eens een keer’, ‘Mies en Scène’, ‘Eén van de Acht’, ‘Een mens wil op de vrijdagavond weleens even zitten en een beetje lachen want er is al genoeg ellende op de wereld’, ‘Netwerk’, ‘Noord-Zuid’, ‘TeleBingo’ en ‘Mies’.

Na haar pensionering

Na haar pensionering ging Mies Bouwman onder andere kinderboeken schrijven. Tijdens haar carrière had ze al ‘Mies Bouwman vertelt’ geschreven. In 2002 verscheen Rambamboelie ( hiervoor kreeg ze de pluim van de Maand) en in 2007 Jammerdejammer .

Prijzen en onderscheidingen

Mies Bouwman heeft tijdens en na haar carrière een aantal mooie prijzen en onderscheidingen gekregen. Zij werd drie keer onderscheiden met een gouden Televizier-Ring ( Zo is het toevallig ook nog eens een keer, Eén van de Acht en In de Hoofdrol). In 2009 kreeg ze ook de Gouden Televizier Ouvre- Ring. De belangrijkste onderscheiding kreeg ze in 1993 van Koningin Beatrix, namelijk de benoeming tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau.

 

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam