Assen kandidaat voor pilot gasloze wijk

piviso / Pixabay

Assen – De gemeente Assen heeft zich bij het ministerie van Binnenlandse Zaken gemeld voor een pilot om een bestaande stadswijk gasloos te maken. Verantwoordelijk wethouder Harmke Vlieg werd voor de jaarwisseling benaderd voor de pilot. Ze heeft aangegeven dat Assen graag deelneemt. De pilot sluit naadloos aan bij de ambities van B&W om Assen in 2040 energieneutraal te laten zijn.

Voordelen

Wethouder Vlieg ziet vele voordelen in deelname aan de pilot. Die draagt niet alleen bij aan duurzaamheid, maar komt ook de leefbaarheid in een wijk ten goede door bijvoorbeeld de koppeling met Mijn Buurt Assen en de mogelijke uitvoering van projecten. De wethouder wil wijkbewoners nauw betrekken bij de uitwerking van de plannen. Het Rijk stelt als bijdrage in de kosten subsidies beschikbaar. Uitgangspunt, randvoorwaarde is dat de bewoners de investeringen weer terugverdienen doordat hun gasrekening vervalt.

Servicekostenmodel

De gemeente Assen vestigde landelijk de aandacht op zich door het zogeheten ‘Asser Servicekostenmodel’. In dit model kreeg de Vereniging van Eigenaren van appartementencomplex ‘De Ellen’ een lening voor het energieneutraal maken van het complex. Zo kunnen de energielasten van alle bewoners omlaag. Samen met de provincie Drenthe spant Assen zich in om het model landelijk ingevoerd te krijgen. Met als doel de oprichting van een landelijk waarborgfonds.

Nog geen keuze voor een wijk

Later dit jaar wordt duidelijk of Assen mag deelnemen aan de pilot. In zijn zoektocht richt het Rijk zich op wijken met ongeveer 1000 woningen. Wethouder Vlieg benadrukt dat er nog geen keuze is voor een wijk die in aanmerking komt voor de pilot.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam