8 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

sectorplan Vierkant voor Werk: 600 werkzoekenden aan de slag!

Drenthe – De gezamenlijke inspanningen binnen het sectorplan Vierkant voor Werk, leidden vanaf augustus 2015 tot plaatsing van ruim 600 werkzoekenden of personen die met ontslag werden bedreigd.

In de praktijk betekende dit dat werkgevers aanspraak konden maken op subsidie van het Rijk voor de scholingskosten om de match tussen vraag en aanbod tot stand te brengen. Door scholing kunnen werknemers hun arbeidsmarktpositie verbeteren en bijblijven bij veranderingen in hun eigen baan of overstappen naar een andere baan. Ook werkzoekenden kunnen hun kansen op werk vergroten met bijscholing of een leerwerktraject. Zo blijven volwassenen flexibel inzetbaar op de arbeidsmarkt.

Het sectorplan is inmiddels grotendeels afgerond. Alleen de scholingsmaatregel BBL-trajecten loopt nog tot 15 augustus 2018. Wethouder Albert Trip: “Het wordt steeds gewoner dat we ons hele leven moeten bijleren. Dankzij het sectorplan Vierkant voor Werk hebben 600 mensen dat met een beetje hulp van de overheid kunnen doen.”

Constateringen

Binnen de gerealiseerde trajecten gaat het vaak om kortdurende opleidingen op MBO-1 en -2 niveau. Om de match tussen vraag en aanbod op MBO 3/4 niveau tot stand te brengen, lijkt meer nodig dan alleen een opleidingstraject. Dit geldt met name voor de doelgroep werkzoekenden die al een tijdje uit het arbeidsproces zijn.  Ook is bij de uitvoering van het sectorplan gebleken dat werkgevers op zoek zijn naar werknemers die direct inzetbaar zijn. Bij de matching tussen vraag en aanbod blijkt dit in de praktijk niet altijd haalbaar, omdat bij transities van werkloosheid naar werk of van werk naar werk, de medewerker nog de tijd moet krijgen om zich middels scholing of begeleiding de kennis en kunde van de functie eigen te maken. De projectorganisatie van het sectorplan Vierkant voor Werk benadrukt daarom sterk het belang van investering in de ontwikkeling van het menselijk kapitaal.

Sectorplan Vierkant voor Werk

Van juni 2015  werkten de Arbeidsmarktregio Drenthe (gemeenten Emmen, Borger-Odoorn, Coevorden, Hoogeveen, De Wolden, Midden-Drenthe, UWV, FNV, CNV, VNO-NCW Noord, Provincie Drenthe) ) en gemeente Hardenberg samen in het sectorplan Vierkant voor Werk. Doel was het realiseren van trajecten van werk naar werk en van werkloosheid naar werk, door middel van om- of bijscholingstrajecten en de versterking van de economische structuur van de regio.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio