Buurtbemiddeling Woensdrecht per 1 januari van Start

Woensdrecht – Vanaf 1 januari 2019 kunnen inwoners van de gemeente Woensdrecht gebruik maken van buurtbemiddeling. Getrainde bemiddelaars helpen buren met problemen en ergernissen, zoals geluidsoverlast, ruzie over erfscheidingen of overlast door kinderen. Hierdoor kunnen inwoners het contact met elkaar herstellen en oplossingen bedenken. Buurtbemiddeling draagt bij aan veiligheid, sociale samenhang en leefbaarheid in de wijk. Om te kunnen starten met buurtbemiddeling, is WijZijn Traversegroep op zoek naar vrijwilligers. Zij kunnen zich de komende periode aanmelden.

Te lang wachten op hulp

Tot op heden konden mensen alleen bij gemeente, woningcorporatie of politie terecht met burenoverlast. Mensen wachten vaak (te) lang voordat ze bij deze instanties aankloppen en ingrijpen kan meestal pas als wettelijke regelgeving wordt overtreden of de zaak uit de hand loopt. De situatie is dan doorgaans al lang aan de gang en de emoties zijn hoog opgelopen. Vaak is dit situatie begonnen met onderliggende ergernissen in de burenrelatie.

Buurtbemiddeling

Door een interventie op de klacht zelf wordt de kern van het probleem vaak niet opgelost. Dat kan bijv. gaan om nieuwe buren die zich niet hebben voorgesteld, of een kind dat door een buur onredelijk is toegesproken. Deze instanties kunnen mensen voortaan doorverwijzen naar buurtbemiddeling. Mensen mogen ook direct zelf het contact zoeken met buurtbemiddeling.

Sociale conflicten

Burgemeester Adriaansen: “Steeds meer inwoners benaderden de afgelopen jaren ons als gemeente Woensdrecht of de politie met sociale conflicten waaronder burenruzies. Dat is de reden waarom we per 1 januari 2019 met professionele buurtbemiddeling willen starten. Nu gebeurt conflictbemiddeling nog door mensen van de afdeling handhaving, maar we zien door de toenemende vraag dat dit steeds meer tijd en professionaliteit vergt. Het is mooi dat we van de reeds ruime opgedane ervaring van de Traverse groep gebruik kunnen gaan maken”.

Hoe werkt buurtbemiddeling?

Buurtbemiddelaars starten door echt te luisteren naar de verhalen van beide buren. Vervolgens kunnen de bemiddelaars, dit zijn onpartijdige vrijwilligers, buren helpen samen in gesprek te gaan om een oplossing te vinden. Hierdoor kan er meer begrip voor elkaar komen. Ook streven zij naar een haalbare oplossing, waartoe beide buren gemotiveerd zijn deze uit te voeren. De ervaring leert dat buurtbemiddeling in 75 procent van de situaties een goed resultaat heeft, ook op lange termijn. Hierdoor wonen bewoners weer met plezier in hun wijk.

Vrijwilligers gezocht

De gemeente wil per 1 januari starten met buurtbemiddeling. Daarom zijn zij eerst op zoek naar vrijwillige bemiddelaars. De vrijwilligers krijgen een driedaagse opleiding en ondersteuning via persoonlijke coaching, intervisies en bijscholing. Vrijwilligers helpen daardoor niet alleen de bewoners, maar ontwikkelingen ook zichzelf. Een achtergrond als mediator in niet nodig, wel is het prettig als vrijwilligers affiniteit hebben met communicatie.

Onkosten vergoed

Door vrijwilligers gemaakte onkosten (reis- en telefoonkosten) worden door WijZijn Traversegroep vergoed. Voor het team bemiddeling in gemeente Woensdrecht wordt gezocht naar 12-15 gemotiveerde vrijwilligers. Op 24, 25 januari en 1 februari is de driedaagse opleiding voor buurtbemiddeling gepland. Vrijwilligers kunnen altijd terugvallen op een professionele coördinator, in de Woensdrecht is dit Pascal Vos. Geïnteresseerden kunnen contact opnemen met Buurtbemiddeling Woensdrecht via buurtbemiddelingwoensdrecht@wijzijntraversegroep.nl of 06-36124933.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Van Liempd nieuwe directeur Pieter Vermeulen Museum en BRAK!

Velsen - Erwin van Liempd wordt de nieuwe directeur-bestuurder van BRAK! Science Center Kust en Klimaat en directeur van het Pieter...

Standbeeld voor Redo

Gorinchem - "Standbeeld voor Redo" was de titel van een brief van enkele stadsgenoten aan de burgemeester. Zij vroegen aandacht voor...

Hoogste zonnebloem in Dordrecht wedstrijd

Dordrecht -De gemeente Dordrecht organiseert deze zomer de wedstrijd ‘Heb jij de hoogste zonnebloem van Dordrecht?’. Zonnebloemen zorgen niet alleen voor...

Capellenaren positief over het leven in hun gemeente

Capelle aan den IJssel – Inwoners van Capelle aan den IJssel zijn tevreden over hun leven in de gemeente en in...

Expositie 34 in Galerie Alphen Art

Alphen aan den Rijn - Op zaterdag 30 mei opent de 34e expositie in Galerie Alphen Art in De Aarhof. Ook...