Historische Bietentocht in Steenbergen

historische

Steenbergen – Op 22 oktober 2018 gaat de 20e editie van de Bietentocht van start; een jaarlijks zeilspektakel met historische schepen, georganiseerd door Stichting De Zeeuwse Beurtvaart. Met deze vaartocht gaat de tijd dat Steenbergen de stad van de suikerbieten was herleven. Vorig jaar fungeerde de haven van Steenbergen als finish; dit jaar vindt vanuit de haven de start van de Bietentocht plaats.

Op de dag voor de start, zondag 21 oktober, is er een unieke belevenis te volgen voor publiek: het inhalen van de historische schepen met trekpaarden langs de Steenbergse Vliet richting Fort Henricus. Vanaf 12:00 uur tot circa 17:00 uur komen de stoere trekpaarden met de schepen hier voorbij. Een historische belevenis, terug naar de tijden van weleer, toen de schepen op deze manier werden voortgetrokken om de bieten af te leveren bij de suikerfabriek. Om de nostalgische sfeer te versterken kleden de deelnemers zich in stijl aan in klederdracht of andere passende outfits. Dit wordt gedaan om extra punten te verdienen voor de felbegeerde prijs van de Bietentocht : de gouden Bietenbel.

Jaagpad

De trekpaarden jagen de schepen binnen op een zogeheten jaagpad. In Steenbergen is zo’n pad nog mooi intact gebleven. Zo kan het publiek zien hoe in vroeger tijden het vervoer van suikerbieten per schip plaatsvond. Het jagen wordt gedaan vanaf een ponton in de Steenbergse Vliet, het jaagpad loopt in de richting van Fort Henricus. Het publiek kan dit jagen goed zien, wel wordt bezoekers aangeraden om bij regenachtig weer stevige schoenen of laarzen aan te doen. Het maken van het ‘ommetje Vlietpolderdijk’ behoort ook tot de mogelijkheden.

Feestelijk onthaal door burgemeester

Wanneer om 17:00 uur de meeste historische schepen de haven binnen zijn gelopen, zal burgemeester Ruud van den Belt de deelnemers aan de Bietentocht hartelijk welkom heten. Aangezien de Bietentocht de haven van Steenbergen een tijd niet kon aandoen vanwege de havenrenovatie, is de burgemeester bijzonder verguld de schepen en hun fraai uitgedoste bemanning weer in de historisch vertrouwde haven te kunnen ontvangen. Want: suikerbieten en Steenbergen, die horen bij elkaar.

Suikerbiet als vervanger van rietsuiker

In de tijd van Napoleon kwam de kweek van de suikerbieten in opmars. De suikerbiet, met zijn hoge suikergehalte, werd pas echt populair na de afschaffing van de slavernij, en werd dé concurrent van eerst zo goedkope rietsuiker. Zo gebeurde het dat in 1871 een suikerfabriek in steenbergen vestigde. De teelt van suikerbieten steeg en vanuit heel Zeeland werden de bieten in Steenbergen verwerkt tot suiker. De fabriek verplaatste zich naar het naastgelegen Dinteloord en is nu één van de twee overgebleven suikerfabrieken van Nederland. En zelfs 1 van de grootste van Europa.

Wedstrijd start vanuit Steenbergen

De Bietentocht wordt van 21 t/m 25 oktober gehouden, waarbij de vloot te volgen is langs Steenbergen – Yerseke – Zierikzee – Dintelmond – en Willemstad. Op maandag 22 oktober om 8:00 uur zal wethouder Petra Lepolder met de bel het startsein geven voor de historische zeilwedstrijd, vanuit de haven van Steenbergen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam