Hoe zorgen we dat we iedereen kunnen laten meedoen?

0
22
AOW-leeftijd

Moerdijk – Moerdijk is aardig op weg om één van de koplopers te worden als het gaat om gemeenten waar bestuur en inwoners er veel aan doen om iedereen te kunnen laten meedoen, ook als je een beperking hebt. Maar er is nog genoeg te doen, bleek tijdens de startbijeenkomst van ‘Meedoen en erbij horen in Moerdijk’.

Knelpunten bij meedoen

Een groot aantal zorgaanbieders, ondernemers, politici, vertegenwoordigers van maatschappelijke organisaties en inwoners kwam bij elkaar om samen te kijken waar de knelpunten zitten en hoe en wat er beter kan in Moerdijk.

“Talenten, kracht en creativiteit benutten”

“Wonen, werken, sporten, onderwijs volgen, de juiste zorg krijgen, zonder moeite
gebouwen kunnen betreden of aan het verkeer deelnemen: het klinkt als vanzelfsprekend om mee te kunnen doen”, weet wethouder Eef Schoneveld. ““Maar ondertussen stijgt het aantal inwoners die gebruik maken van voorzieningen die vallen onder de Wet maatschappelijke ondersteuning (Wmo) en de Jeugdwet en voelen veel mensen zich nog eenzaam. We doen veel om iedereen te kunnen laten meedoen. Waar we naar toe willen is dat we samen, dus gemeente, inwoners en betrokken organisaties, onze talenten, kracht en creativiteit benutten om te kijken hoe we ook echt iedereen kunnen laten meedoen en erbij laten horen in Moerdijk.”

Uitdagingen en ideeën

Genoeg uitdagingen en ideeën, zo bleek tijdens de bijeenkomst. Bijvoorbeeld hoe komen we in contact met eenzame inwoners die geen gebruik maken van sociale media? Maar ook het gat dat wordt ervaren tussen UWV en Werkplein Hart van West-Brabant. En hoe zorgen we dat inwoners die bijvoorbeeld hulp zoeken bij onderhoud van de tuin of boodschappen doen worden gelinkt met plaatsgenoten die hen willen helpen?

Koplopergemeenten in meedoen

De gemeente gaat de geopperde suggesties vastleggen in een Plan van Aanpak. Er komt een vervolgbijeenkomst waarin partijen verder praten over oplossingen. De VNG (Vereniging van Nederlandse Gemeenten) heeft een aantal zogenaamde ‘koplopergemeenten’ aangewezen, die het beste scoren als het gaat om mee kunnen doen voor iedereen. “Ik hoop dat ik dit jaar mag terugkomen en melden dat Moerdijk ook koplopergemeente is”, vertelde Maartje van Boekel (projectleider VNG ‘Iedereen doet mee’). “Moerdijk liet met deze bijeenkomst zien dat zij starten vanuit de criteria voor koplopergemeente, daar word ik erg blij van.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here