10.2 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Veel winst op plastic afval Omgekeerd Inzamelen

Steenbergen – Op 1 april jongstleden zijn we officieel gestart met Omgekeerd Inzamelen zonder tarief op restafval. In plaats van een container voor restafval aan huis, staan er nu ondergrondse containers in de wijk. Aan huis zamelen we enkel nog grondstoffen in die we recyclen naar nieuwe producten. Doelstelling is 100 kg restafval per inwoner in 2020.  De resultaten van de inzameling april t/m september laten zien dat we op de goede weg zijn. De inzamelresultaten zijn vergeleken met dezelfde periode van vorig jaar.

 

Plastic verpakkingsafval en Drankenkartons

De stijging van de hoeveelheid aangeboden verpakkingsmateriaal en drankenkartons in het eerste kwartaal Omgekeerd Inzamelen zet ook in het tweede kwartaal door. Waar in het eerste kwartaal 2,5 keer meer werd aangeboden in de minicontainers is dit in het tweede kwartaal opgelopen naar bijna 2,7 keer. Dit is een toename van maar liefst 169%.

 

Fijn huishoudelijk restafval

De daling in de hoeveelheid aangeboden fijn huishoudelijk restafval zet ook het 2e kwartaal van omgekeerd inzamelen door. In de minicontainers voor restafval (enkel buitengebied) en ondergrondse restafvalcontainers is 46% minder restafval aangeboden ten opzichte van dezelfde periode in 2017. Het eerste kwartaal Omgekeerd Inzamelen was dit 44%.

 

Milieustraat – Grof huishoudelijk restafval

Grof huishoudelijk afval is afval dat op de milieustraat wordt aangeboden en niet apart in de containers kan worden aangeboden, zoals bijvoorbeeld niet herbruikbaar huisraad/meubilair, vloerbedekking, laminaat etc. Dit afval wordt bij de verwerker uitgesorteerd. Onbruikbaar materiaal wordt verbrand. Een vergelijking op jaarbasis heeft hier de voorkeur. Om toch een beeld te schetsen vergelijken we de hoeveelheden van januari tot en met september met dezelfde periode vorig jaar. Over een periode van 9 maanden zien we een totale toename van 208,51 ton. Dit is een gemiddelde stijging van 23 ton per maand. We vragen de inwoners dan ook om kritisch te zijn in wat men in deze container deponeert zodat ook dit afval nog beter gescheiden aangeboden kan worden op onze milieustraat.

 

Groente- Fruit- en Tuinafval/ Oud papier en Karton en/ Glas

De hoeveelheden van deze afvalstromen zijn ten opzichte van dezelfde periode in 2017 nagenoeg gelijk gebleven.

Op de goede weg

Samen zijn we goed op weg. Onderweg naar nog maar 100 kg restafval per inwoner in onze gemeente. Door het afval aan huis goed te scheiden komen we een heel eind. Het overgebleven restafval mag (in een kleine zak -maximaal 35 liter- anders loopt de ondergrondse container vast) in de ondergrondse container in de wijk. Bij storingen of bijplaatsingen kunt u dit altijd melden bij de gemeente via 140167 (in het weekend door daarna het genoemde calamiteitennummer te bellen) of door een melding te maken via www.gemeente-steenbergen.nl of de mijngemeente-app.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio