Breda genomineerd voor de Access City Award 2019

access

Breda – De Access City Award is de Europese prijs voor de stad die het meest toegankelijk is voor mensen met een handicap en senioren. De Access City Award wordt georganiseerd door de Europese Commissie, in samenwerking met het European Disability Forum. Breda is één van de 5 genomineerde Europese steden voor de titel Access City Award 2019. Andere genomineerde steden zijn: Evreux (Fr), Gdynia (Pol), Kaposvár (Hon) en Vigo (Sp). De winnaar wordt op 4 december in Brussel bekend gemaakt.

Deze nominatie is een waardering voor alle initiatieven die in Breda genomen worden. Wethouder Gezondheid, Miriam Haagh: “De afgelopen anderhalf jaar heeft Breda zich hard ingezet om Breda toegankelijk te maken voor iedereen. Honderden ondernemers in de (binnen)stad zijn benaderd en op de een of andere manier bezig met het toegankelijker maken van hun onderneming. Ook heeft de stad structureel aandacht voor toegankelijkheid in de openbare ruimte, het gemeentelijk vastgoed, evenementen, maar ook digitale informatiedragers (websites, apps). De kracht van de aanpak in Breda zit in de samenwerking met ervaringsdeskundigen, maatschappelijke organisaties en ondernemers. Dit heeft ertoe geleid dat Breda in 2017 de landelijke toegankelijkheidsprijs ‘Broeder Tuck Award’ heeft gewonnen. Daarnaast neemt Breda deel aan de ‘Iedereen doet mee’ campagne van het College voor de Rechten van de Mens. En Breda is door de VNG aangewezen als ‘Koplopergemeente’.”

Lokale Agenda Toegankelijkheid

Begin 2017 heeft toegankelijkheid een vaste plek op de agenda gekregen in Breda. In april van dat jaar heeft het college voor 2 jaar € 440.000,- ter beschikking gesteld voor de uitvoering van een Lokale Agenda Toegankelijkheid. Deze agenda is samen met diverse partners en met ‘ervaringsdeskundigen’ opgesteld om de eerste stappen te zetten om Breda toegankelijker te maken voor mensen met een beperking. Aanleiding was de ratificatie van het ‘VN-verdrag inzake mensen met een handicap’ in de zomer van 2016.

Platform Breda voor Iedereen

Een belangrijke partner in het traject is het ‘Platform Breda voor Iedereen, gastvrij en toegankelijk’. In dit platform, dat ontstaan is vanuit het Toeristisch fonds, zitten ondernemers uit de vrije tijds economie (horeca), ondernemersfonds, Citymarketing Organisatie, diverse organisaties die werken met en voor mensen met een beperking, de stichting Zet en de belangenorganisatie-organisatie Breda Gelijk. Dit platform is het netwerk dat de activiteiten van de lokale agenda coördineert en mede uitvoert. Ook in het coalitieakkoord is € 200.000,- per jaar opgenomen voor het vervolg van de lokale agenda. Breda blijft zich inzetten om de toegankelijkheid ook de komende jaren verder te verbeteren.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam