Home Regio Delfzijl Minister Wiebes op bezoek in het Hogeland

Minister Wiebes op bezoek in het Hogeland

Het Hogeland – Op uitnodiging van burgemeester Henk Jan Bolding bracht minister van Economische Zaken en Klimaat, Erik Wiebes, op maandag 8 april een bezoek aan de gemeente Het Hogeland. Wiebes sprak in Kantens met drie door aardbevingsschade gedupeerde gezinnen en in Eppenhuizen met een delegatie van het college van B&W en de gemeenteraad.

Wiebes brengt met regelmaat een bezoek aan de provincie. Hij doet dat, zei hij, om de vinger aan de pols te houden. “De gesprekken met gedupeerden doen me wat. En ze geven me ook inzicht in de vraag hoe het systeem dat we bouwen in de praktijk uitwerkt.”  Hij vindt het ‘een permanente plicht’ om voeling met de Groningers te houden.

Begrip

De bewindsman ziet lichtpuntjes. Zo wordt de schadeafhandeling volgens hem nu tien keer sneller afgewikkeld dan in het verleden. “Ik vind dat nog niet genoeg. Het moet nog beter. Maar dat is niet van de ene op de andere dag te regelen. Er blijft nog veel te wensen over. Ik kan dat niet in mijn eentje. Daarvoor vraag ik begrip. Maar we duwen als overheden in de goede richting.”

Perspectief

Over het gesprek met de raadsleden en de leden van het college zei hij ‘positivisme’ te hebben geproefd: “Er zit hier een nieuw gemeentebestuur dat veel dingen wil gaan doen. Naast de schadeafhandeling is het belangrijk om te investeren in perspectief en toekomst voor de regio. Daarvoor is ook geld beschikbaar.”

Groene provincie

Wethouder Kristel Rutgers vertelde bij de bewindsman aandacht te hebben gevraagd voor de rol die de gemeente Het Hogeland en de provincie kan spelen in de energietransitie. “We vervullen met de aanwezigheid van de Eemshaven nu al een rol. Die rol kan in de toekomst worden vergroot. Door in te zetten op  het gebruik van waterstof in de energievoorziening kunnen we een speler van nationaal belang worden. Die uitdaging pakken we graag op.”

Vertrouwen herstellen

Burgemeester Henk Jan Bolding blikt tevreden terug op het bezoek: “Ik vind het belangrijk dat de minister geconfronteerd wordt met Groningers die slachtoffer zijn van een slecht werkend systeem dat de menselijke maat kwijt is. Maar daarnaast heb ik hem ook willen wijzen op de kansen die we als gemeente en als regio  willen pakken. Er is hier wel degelijk perspectief als we er als overheden samen de schouders onder zetten en het vertrouwen  terug winnen.”

Naast Bolding en Rutgers sprak Wiebes met wethouder Harmannus Blok en de raadsleden Linda Visser, Anne Marie Smits en Kor Berghuis.

Komende vrijdag komt de Directeur Generaal van het Ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelatie op bezoek in het Hogeland. Minister Kajsa Ollongren, die tegelijk met Wiebes een uitnodiging ontving, bleek op korte termijn verhinderd om naar Het Hogeland te komen. De ambtelijk delegatie van het ministerie spreekt onder meer met directeuren van woningcorporaties in de regio. Die vragen aandacht voor hun speciale positie: door de aardbevingsproblematiek en de verhuurdersheffing dreigen investeringen in de sociale woningvoorraad te stagneren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Uitbreiding TOGS-regeling voor ondernemers in de non-food

Nederland - Extra groepen ondernemers in de non-food-sector zoals winkeliers kunnen vanaf maandag 30 maart 2020 ook gebruikmaken van de regeling Tegemoetkoming...

Kerkelaan Heiloo tijdelijk open voor landbouwverkeer

Heiloo - De N242 is vanaf maandag 30 maart toegankelijk voor al het verkeer. Landbouwverkeer mag dan geen gebruik...

Actie Westfries museum: Voor welke held knip jij een duif?

Nederland - Het zijn moeilijke tijden, maar er gebeuren gelukkig ook hartverwarmende dingen. Terwijl het coronavirus om zich heen grijpt, zijn...

Schaapskudde, nieuwe tijdelijke ‘bewoners’ landgoed Paleis Soestdijk

Baarn - Met ingang van woensdag 25 maart begraast de Schaapskudde Utrechtse Heuvelrug uit Soest het landgoed van Paleis Soestdijk. De...

De berenjacht voor kinderen, doen of niet?

Krimpenerwaard - Ook in de Krimpenerwaard is de berenjacht, die overgewaaid is uit Australië, het verenigde koninkrijk en België, heel populair...