11.4 C
De Bilt
vrijdag, 29 maart 2024

Bernheze en waterschap Aa en Maas gaan strijd aan tegen medicijnresten

Bernheze – Wethouder Rien Wijdeven van de gemeente Bernheze , dagelijks bestuurslid Peter van Dijk van waterschap Aa en Maas, Service Apotheek Nistelrode, Service Apotheek Heeswijk-Dinther en Benu Apotheek Heesch, ondertekenden vandaag een convenant voor de inzameling van medicijnresten in de gemeente.

Inleveren medicijnresten

Inwoners kunnen hun medicijnen inleveren bij de milieustraat en de deelnemende apothekers. De gemeente zorgt kosteloos voor de inzameling en de verwerking. De pilot duurt twee jaar en wordt daarna geëvalueerd. Medicijnresten komen via het riool in het oppervlaktewater terecht. Dit vormt een steeds groter probleem voor het milieu, ecosysteem, vissen en uiteindelijk voor het drinkwater.

Oppervlaktewater beschermen

Daarom heeft waterschap Aa en Maas het als speerpunt benoemd om samen met gemeenten en partners deze medicijnresten in het oppervlaktewater zoveel mogelijk te beperken. Dit gebeurt onder meer door technische maatregelen : dit zijn maatregelen die bij de rioolwaterzuiveringen kunnen worden genomen. Daarnaast richt het waterschap zich samen met de gemeenten en apothekers op de bronaanpak: hoe minder medicijnen in het afvalwater komen, hoe minder er uit gehaald hoeft te worden.

Bewustwording

Het goed organiseren van medicijneninzameling in Brabant en het creëren van bewustwording bij inwoners en bedrijven vormen eerste stappen in de bronaanpak. Bernheze en Aa en Maas sluiten hierbij aan bij de landelijke aanpak voor het terugdringen van medicijnresten in het oppervlaktewater.

Eerdere afspraken verbeterd

Met de ondertekening van het convenant wordt een eerdere afspraak tussen de gemeente Bernheze en de apothekers verbeterd. In de gemeente doen Service Apotheek Nistelrode en Service Apotheek Heeswijk-Dinther en de Benu Apotheek in Heesch mee. De komende twee jaar haalt de gemeente kosteloos de ingezamelde medicijnresten op bij de drie apothekers. De gemeente houdt bij hoeveel medicijnen worden ingeleverd en of dat aantal toeneemt. Het waterschap steunt de pilot door samen met de gemeente en apothekers passende communicatiemiddelen te ontwikkelen om de bewustwording bij onze inwoners te vergroten.

Effecten op milieu

De Nederlandse bevolking gebruikt in totaal ongeveer 3500 ton geneesmiddelen. Daarvan komt per jaar minstens 140 ton via het afvalwater en riool (door urine en ontlasting, maar ook doordat ongebruikte geneesmiddelen worden weggespoeld in wc en gootsteen) in het oppervlaktewater terecht. Dit heeft effecten op het milieu, ecosysteem, vissen en uiteindelijk ook op het drinkwater.

Toename geneesmiddelen in water

De hoeveelheid geneesmiddelen in het water zal de komende jaren toenemen door de verwachte toename in geneesmiddelgebruik bij een ouder wordende bevolking. Met de pilot willen we bijdragen aan de bewustwording bij inwoners, schoner oppervlaktewater en een beter milieu.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio