Een cadeau voor de Stadswallen

stadswallen
Foto: Gerrit Groeneveld

Zaltbommel – Gedeputeerde Josan Meijers van de Provincie Gelderland bracht op 21 juni het bericht dat de Provincie Gelderland een subsidie van €431.000,- toekent voor fase 2 van de restauratie van de Stadswallen in Zaltbommel. Dit cadeau overhandigde zij aan wethouder Gijs van Leeuwen tijdens de officiële aftrap van het project. Samen knipten zij vervolgens een bramenstruik af. Deze handeling staat symbool voor de vele bramenstruiken die de komende jaren nog gesnoeid worden op de bolwerken.

Wethouder Van Leeuwen: “Ik ben vereerd dat ik samen met mevrouw Meijers de aftrap voor dit bijzondere project mag geven. Ik ben trots op het werk van de voorgaande bestuurders hiervoor. Want de Stadswallen zijn een cadeau voor de bevolking, zowel nu als voor latere generaties.”

Subsidie voor tweede fase restauratie

De subsidie is bedoeld voor het opknappen van het Ravelijnbolwerk met de begraafplaats en het Hohenlohebolwerk. In de eerste fase waren het Oranjebolwerk en het Lage Singelbolwerk aan de beurt. Hiervoor kreeg de gemeente afgelopen november subsidie toegekend van de provincie. Afgelopen winter kreeg het Oranjebolwerk een metamorfose. Komende winter start de gemeente op het Lage Singelbolwerk met de grote onderhoudswerkzaamheden zoals baggeren van de waterpartijen, het weghalen van opschot en snoeiwerkzaamheden. In de winter van 2019 volgt de start van het Ravelijnbolwerk en het jaar daarna het Hohenlohebolwerk.

Geleidelijk alle bolwerken opknappen

Het Rijk wees de Zaltbommelse bolwerken aan als Rijksmonument. De gemeente wil ieder jaar een bolwerk restaureren. Geleidelijk aan komen alle bolwerken aan de beurt. De gemeenteraad stelde structureel geld beschikbaar voor het opknappen van de bolwerken. Wanneer met de volgende bolwerken gestart kan worden, hangt onder andere af van wanneer subsidiegeld beschikbaar is.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam