5 C
De Bilt

Kienehoef in Sint-Oedenrode is klimaatrobuuster

Sint-Oedenrode – In de wijk Kienehoef in Sint-Oedenrode start binnenkort een bijzonder project; Een deel van de straten wordt afgekoppeld van de riolering. Het regenwater in die straten wordt straks via een eigen systeem afgevoerd. Inwoners bepalen in sterke mate hoe hun straat er daarna uit gaat zien. Ze krijgen samen veel verantwoordelijkheid en daarmee is dit project een primeur voor Meierijstad. 8 november is de aftrap in de wijk en begin 2018 worden de ontwerpen gepresenteerd.

Meeliften op afkoppeling riolering

Klimaatrobuust betekent dat de openbare ruimte aangepast wordt, zodat de wijk beter geschikt is om extreme droogte of neerslag op te vangen. Binnen het thema duurzaamheid is dat een belangrijke doelstelling van gemeente Meierijstad. Omdat de straten een voor een helemaal open gaan, is het een uitgelezen kans om opnieuw na te denken over de inrichting van de straat. Sommige dingen liggen vast, maar heel veel kan door de samenwerkende bewoners worden ingevuld.

Sociaal en technisch innovatief

Bij de inwoners van de betreffende straten valt binnenkort een uitnodiging op de mat voor 8 november. Die avond is de centrale aftrap in de wijk, wordt alles uitgelegd en maken bewoners kennis met een speciale website vol met inspirerende voorbeelden voor elk van de straten. Daarna volgt een traject met inspiratie- en werksessies, begeleid door landschapsarchitecten van bureau LOS stadomland. Elke bewoner kan meedoen en het is de bedoeling dat ze er samen op straat- en buurtniveau uitkomen. Het traject is in nauwe samenwerking met de wijkraad KCKrooi voorbereid.

Uitdagend proces

Voorzitter Marc Ponjeé heeft er vertrouwen in: “Voor ons is het een uitdagend proces en we zijn heel benieuwd welke dynamiek er in de wijk ontstaat. Zowel wat onderling contact betreft als het uiteindelijke uiterlijk van de straten”. Voor wethouder Harry van Rooijen (infrastructuur & de duurzaamheid) komen de portefeuilles mooi samen in het project: “De aanpak in Kienehoef is nieuw en daarmee een testcase voor andere wijken in Meierijstad.

Eindresultaat staat niet vast

Bijzonder is dat het eindresultaat niet helder is bij de start. Ik hoop dat de ruimte voor diversiteit en eigenheid van straten en buurtjes door inwoners benut word. En ik laat me graag verrassen door hun plannen. Bij participatie gaat het om kansen krijgen, maar ook kansen pakken en verantwoordelijkheid nemen. Het gaat immers om de leefbaarheid in je eigen straat.”

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio