Home Regio Den Bosch Sluizen Burgemeester Delenkanaal dicht in verband met hoogwater

Sluizen Burgemeester Delenkanaal dicht in verband met hoogwater

Oss – Door de vele regen verwachten we hoogwater in de Maas. De stuw in Lith kan dit voor een deel opvangen maar niet alles. Dat betekent dat de sluizen bij Burgemeester Delenkanaal bij Macharen dicht gaan. We verwachten dat we de sluizen sluiten vanaf vanavond tot en met zondag 9 februari of  maandag 10 februari. Dan hebben schepen geen vrije doorvaart naar de haven meer. Ze kunnen nog wel door de sluis de haven in.

Wanneer afsluiten bij hoogwater?

Het moment van sluiten kunnen we niet exact aangeven. Dit is afhankelijk van de snelheid van het opkomend water en de verwerking bij de stuw van Lith. Momenteel wordt bij de sluis bij Macharen de waterstand in de gaten gehouden. Ook kijken we naar de waterstand in de Maas bij Megen en bij de stuw bij Lith. De bedrijven in de haven met scheepvaart zijn geïnformeerd over de aanstaande sluiting van de sluis en dat er geschut gaat worden.”

Wat is het gevolg als we de sluis sluiten?

  • In het Burgemeester Delenkanaal ligt een sluis waarvan de deuren normaal altijd open staan. Schepen hebben vrije doorvaart door de sluis om de haven in of uit te varen.
  • Als er hoogwater is in de Maas dan kan dit bij een bepaalde waterstand tot overstroming in de haven leiden. Dan sluiten we de deuren van de sluis.
  • Vanaf ongeveer 5,30 meter +NAP en een duidelijk stijgende waterstand besluiten we om de deuren van de sluis te sluiten.
  • Na het sluiten van de deuren ontstaat dan ook een verschil in waterstand tussen de haven en de Maas.
  • Schepen kunnen dan alleen de haven in of uit door geschut te worden in de sluis.
  • De sluis bij Macharen is gebouwd rond 1965 en kan maximaal schepen tot CEMT klasse IVa en maximaal 89 meter schutten.
  • We zetten de deuren van de sluis weer volledig open gezet als het hoogwater in de Maas voldoende gezakt is.

Hoe werkt dat schutten?

  • De sluis heeft aan beide kanten deuren. Door aan één kant de deuren te openen, kan een schip de sluis invaren.
  • Na het sluiten van de deuren, wordt de waterstand in de sluis aangepast. Daarna wordt aan de andere kant de deuren geopend, zodat het schip de sluis kan uitvaren.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Burgerpetitie op Avaaz.org voor aangifte tegen predikant Krimpen

Krimpen aan den IJssel - De perikelen rondom uitingen van een Krimpense predikant van de Oud Gereformeerde Gemeente in een brief,...

Drie gewonden bij uitslaande brand zorgcentrum Reyshoeve in Tilburg

Tilburg - Aan de Reeshof in Tilburg ligt het zorgcentrum Reyshoeve, waar rond de klok van 12.00 uur vanmiddag alarm werd...

Nieuwe visvriendelijke pomp kan ook energie opwekken

Krimpenerwaard - Gemaal Krimpenerwaard krijgt een nieuwe visvriendelijke pomp. Deze pomp is heel bijzonder want naast dat vissen er heelhuids doorheen...

Elke week een Jeelink box met lokale producten

Wognum - Het idee om boxen met producten van de bij Jeelink aangesloten Boeren partners te maken, was er al, maar...

Reconstructie Slotenbuurt in Zegveld gereed

Zegveld - De werkzaamheden in de Slotenbuurt in Zegveld zijn afgerond. Ondanks een flinke tegenvaller halverwege 2019, waarbij een onvoorzien dikke...