7.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

Vrouw verzint verkrachting: “Alleen maar verliezers”

Vals beschuldigd worden van verkrachting. In de ogen van het Openbaar Ministerie overkwam dat vier mannen uit Asten. Het vermeende slachtoffer én haar partner stonden vandaag voor de politierechter in ’s-Hertogenbosch. Het OM beschuldigt haar van het doen van valse aangifte en hem van smaad. Hoe kon het zover komen?

De 47-jarige vrouw deed in september 2017 aangifte van verkrachting. Zij zou na een avondje stappen eerst gedrogeerd zijn, en in een woning in Asten misbruikt zijn. In die woning waren vier mannen aanwezig. Volgens de vrouw zou er iets gebeurd zijn dat niet klopt. Dat voelde de vrouw aan haar lichaam. Voor Team Zeden van de politie reden om uitgebreid onderzoek te doen naar het schokkende verhaal van de vrouw. Een verhaal dat niet alleen de politie bereikte, maar ook tal van mensen in het dorp.

Vraagtekens
Het onderzoeksteam heeft de zaak grondig aangepakt, hoewel er ook vraagtekens waren bij de aangifte. Er werd toxicologisch onderzoek door het NFI gedaan. Daarbij werden geen sporen gevonden waaruit bleek dat de vrouw daadwerkelijk gedrogeerd was. Met de vier mannen werd uitgebreid gesproken. Daaruit kwam een beeld naar voren van een gezellige stapavond, die in de woning in Asten een vervolg kreeg. Daar was zelfs een foto van. Uit niets bleek dat de vrouw was misbruikt. De Officier van Justitie was helder: “Wij denken dat mevrouw heeft willen verhullen dat ze vreemd is gegaan met één van de mannen. Het is iets dat we vaker tegenkomen in dit soort onderzoeken, maar meestal bij meisjes die een verhaal verzinnen als hun ouders boos zijn dat ze te laat thuis zijn gekomen. Toen die nacht haar partner plotseling voor de deur stond, kwam de vrouw met dit verhaal op de proppen. Een verhaal waarin ze volhardt, ook nadat ze door politie werd geconfronteerd met alle tegenstrijdigheden. In onze ogen is er sprake van een valse aangifte van verkrachting en dat nemen wij haar zeer kwalijk.”

Partner
Haar 49-jarige partner had kennelijk geen reden om aan het verhaal van zijn vrouw te twijfelen en dat liet hij meer dan eens merken aan bewoners van Asten. Dat deed hij onder andere door mails te sturen aan de carnavalsvereniging waar hij en één van de mannen lid van is. Het OM neemt de man kwalijk dat hij deze mail heeft verstuurd, terwijl hij al door de politie op de hoogte was gebracht van de twijfels over het verhaal van zijn vrouw: “Hij koos ervoor om het verhaal van zijn vrouw in het dorp te verspreiden en wist dat dit de vier mannen in kwestie zou schaden. De mannen zijn door het slijk gehaald. Zeker in een kleine gemeenschap als Asten is de impact van dit soort verhalen groot. Eén van de betrokken mannen heeft een winkel in het dorp. Het zal je maar overkomen”, zo vertelt de officier.

Valse aangiften
Er worden wel vaker valse aangiften gedaan bij de politie. Het doen van een valse aangifte is een misdrijf. Valse aangiften bezorgen de politie veel onnodig werk en het is ook nog eens erg beschadigend als iemand vals beschuldigd wordt van iets dat hij of zij niet heeft gedaan. Daarnaast is er nog een maatschappelijke impact volgens de officier: “De capaciteit van politie is schaars. We moeten telkens wikken en wegen hoeveel inspanning we in welke zaak kunnen leveren. Door dit onderzoek hebben andere zedenzaken vertraging opgelopen. Bovendien zijn er voor het onderzoek flinke kosten gemaakt. En dat allemaal vanwege een verzonnen verhaal. In onze ogen kent deze zaak alleen maar verliezers.”

Het Openbaar Ministerie eiste een werkstraf van 80 uur en de rechtbank ging daarin mee.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio