Watersportvereniging blijft passantenhaven runnen

passantenhaven

Veghel – Het beheer en de exploitatie van de passantenhaven in Veghel blijft de komende jaren in handen van de Watersportvereniging Veghel. Dat is het resultaat van de aanbesteding die de gemeente Meierijstad heeft gedaan. Vanmiddag zetten wethouder Harry van Rooijen en voorzitter Jaap Kastermans van de watersportvereniging hun handtekening onder de overeenkomst.

Continuïteit en ervaring

De gemeente hecht aan transparantie bij het verlenen van de concessie voor het beheer en
exploitatie van deze haven. Om die reden is een aanbesteding uitgeschreven. Alle, al dan nietbekende, belangstellende partijen hebben de gelegenheid gekregen een goede aanbieding te doen. De belangstelling bleek echter gering. Wethouder Harry van Rooijen: “We hebben goede ervaringen met de watersportvereniging; nu kunnen we de al lang bestaande samenwerking continueren. Hoewel het niet de inzet was, is het voor passanten straks prettig om vertrouwde gezichten terug te zien”.

Voor de watersportvereniging is de concessieverlening belangrijk. Kastermans: “We doen dit werk al jarenlang en brengen veel ervaring mee. Vanuit het havengebouw kunnen we de juiste service bieden aan de mensen die in Veghel aanmeren. En we kunnen ze tips geven als ze Meierijstad ingaan”.

Gemeentelijk havenmeester Hans van Leuken was getuige van de ondertekening. In de dagelijkse praktijk is hij het aanspreekpunt voor de beheerder. Hans bewaakt ook de naleving van de afspraken. Hij heeft het overzicht over alle bewegingen in de havens van Veghel, want ook voor de beroepsvaart is hij het aanspreekpunt.

Koersen op groei

De passantenhaven werd in het jaar 2000 geopend en ligt aan het einde van de Oude Haven in de zwaaikom tegen het centrum aan. Er is ruimte voor ca. 30 scheepjes aan vrij liggende steigers. Op de steigers zijn voorzieningen als stroomkasten, watertappunten en een pomp voor vuilwater aangebracht.

Daarnaast is er een modern havengebouw met douches, toiletten en wastafels evenals een
havenkantoor. De passantenhaven ligt ongeveer 1 kilometer van de doorgaande vaarroute van de Zuid-Willemsvaart. Deze route maakt deel uit van het project grensoverschrijdend watertoerisme, dat een aantal rivieren en kanalen in Zuid-Nederland en Noord- België met elkaar verbindt tot een ruim 1000 kilometer lange toeristische watersportroute. In 2018 zijn (tussen 1 april en 1 november) 760 vaartuigen verwelkomd, iets minder dan voorgaande jaren. “We verwachten dat dit aantal weer gaat stijgen omdat Veghel steeds aantrekkelijker wordt. Denk aan de grote diversiteit aan publieksaantrekkende voorzieningen bij de Noordkade, maar ook de opnieuw ingerichte Markt en de reconstructie van de route HeiligHartplein Noordkade.”, aldus van Rooijen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam