World Cleanup Day NL in het teken van ons rivierwater

Zaltbommel – Zaterdag 21 september is het World Cleanup Day NL, de dag waarop elk jaar miljoenen mensen overal ter wereld eropuit trekken om zwerfafval op te ruimen. Het is de tweede keer dat Nederland meedoet. Al duizenden mensen hebben gehoor gegeven aan de oproep om in actie te komen. Vorig jaar stond de teller op 300 opruimacties in ons land, dit jaar zijn we nu al de 750 gepasseerd. De organisator van deze dag in Nederland – Plastic Soup Foundation – vraagt ditmaal ook aandacht voor het soort afval dat al dermate is gefragmenteerd dat het niet meer eenvoudig kan worden opgeruimd: microplastics. 

Plastic Soup Foundation gaat daarom deze dag met genodigden vanuit Zaltbommel de Waal op om onderzoek te doen naar de kwaliteit van het Nederlandse rivierwater, een belangrijke bron van het drinkwater in ons land. Wetenschappers aan boord zullen watermonsters nemen en die ter plekke onderzoeken op de aanwezigheid van schadelijke stoffen en plastic. Marien biologen die deze onderzoeken eerder hebben uitgevoerd, garanderen een eyeopener. Politici en bestuurders van waterschappen en drinkwaterbedrijven varen mee.

World Cleanup Day NL

Het symbolische, landelijke startschot voor World Cleanup Day zal om 10:00 uur in Zaltbommel worden gegeven door burgemeester Pieter van Maaren en Maria Westerbos, oprichter en directeur van Plastic Soup Foundation. In de rest van het land zijn dan al honderden opruimacties bezig. Behalve aandacht voor zwerfafval en microplastics is er deze dag ook veel ruimte voor oplossingen. Zo wordt in Zaltbommel aan de Waalkade een plein ingericht, het ‘Solutions Square’, waar diverse bedrijven en organisaties hun innovatieve oplossingen voor de plasticvervuiling presenteren.

Langs de Waal en in de binnenstad van Zaltbommel zullen na het startschot de opruimacties beginnen. In de week voorafgaand aan World Cleanup Day volgen de lokale basisscholen in samenwerking met SodaStream een lesprogramma om kinderen bewuster te maken van plasticvervuiling. Het bruiswatermerk organiseert zelf ook een cleanup voor kinderen.

Programma

Programma zaterdag 21 september 2019 in Zaltbommel:
10.00 uur        :          Landelijk startschot World Cleanup Day NL
10.15 – 12.30  :          Diverse opruimacties in Zaltbommel
10.30 – 12.30  :          Rivierexpeditie met genodigden
12.00 – 15.00  :          Solutions Square aan de Waalkade

World Cleanup Day is de grootste opruimactie ter wereld. In 2018 deden 18 miljoen mensen in 24 tijdzones mee. Het doel van World Cleanup Day is om zoveel mogelijk zwerfafval op te ruimen, maar net zo belangrijk is de registratie van het verzamelde afval. Dat kan met behulp van een speciale mobiele applicatie: Litterati. Met de verzamelde data wil Plastic Soup Foundation namelijk meer inzicht krijgen in de herkomst van het gevonden afval om zo gerichter te kunnen werken aan structurele oplossingen.

De wervingscampagne gaat natuurlijk door tot World Cleanup Day. Met dank aan enkele grote mediapartners is de oproep om mee te doen in de komende weken zichtbaar in onder andere bioscopen, op billboards langs snelwegen, in supermarkten en tankstations en op landelijke radio en tv.

Meer algemene informatie over World Cleanup Day NL is te vinden op www.worldcleanupday.nl. Hier is onder meer de kaart te zien met alle reeds aangemelde opruimacties verspreid door het land.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Druk zomers Pinksterweekend in Krimpen aan de Lek

Krimpen aan de Lek - In het Pinksterweekend genoten veel mensen van het mooie weer. Men genoot op de fiets, ging...

Amerikaanse ambassadeur opent Vliegeniersmuseum

Gorinchem - Maandag 1 juni om 12.00 uur heeft de Amerikaanse Ambassadeur, Pete Hoekstra met zijn echtgenote het seizoen van het...

Lemster Dickens Festijn 2020 in de ijskast

Lemmer - Ondanks dat het Lemster Dickens Festijn pas in december gepland staat, heeft de organisatie de conclusie getrokken dat het...

Doe mee met de Zomerse Sportinstuif van Jibb+

Zin in een sportieve start van jouw zomervakantie? Schrijf je dan in voor de Jibb+ Zomerse Sportinstuif. In de eerste week van...

0800-1202, landelijk nummer voor testafspraak coronavirus

Vanaf 1 juni 08.00 uur kan iedereen met milde klachten die mogelijk duiden op het coronavirus, bellen naar het nummer 0800-1202...