10.6 C
De Bilt

Zaltbommel steekt meer geld in groen

De gemeente Zaltbommel steekt jaarlijks ruim een ton extra in het beheer van het openbaar groen. Voor de komende 4 jaar komt daar nog eens een ton bij voor incidentele groen-werkzaamheden. Dit staat in het groenbeheerplan van de gemeente. Het geld dat hiervoor nodig is, nam de gemeente op in de begroting. Die wordt op 8 november door de gemeenteraad behandeld.

 

Structureel meer geld voor groenonderhoud

De gemeente gebruikt het structurele bedrag om jaarlijks het beheer van het openbaar groen in de gemeente op peil te houden en om achterstanden op de lange termijn te voorkomen. Wethouder Bragt: “Er is structureel jaarlijks zo’n €105.000,- meer nodig voor groenonderhoud. Dit willen we onder andere inzetten voor onkruidbeheersing en een beter bermbeheer.”

 

Komende 4 jaar inzetten op projecten voor meer groen

Daarnaast wil de gemeente de komende vier jaar nog eens €100.000,- per jaar incidenteel inzetten. Wethouder Bragt: “Dit gebruiken we voor projecten voor meer groen in de dorpen en om de komende jaren veel populieren te vervangen. Die zijn allemaal in dezelfde levensfase, zo’n 35 jaar oud, en nu tegelijkertijd aan vervanging toe. Op deze manier willen we zorgen dat er genoeg groen in de dorpen is en er een stevige hoofdgroenstructuur is.” Ook is dit geld bedoeld voor het verwijderen en vervangen van 480 ernstig aangetaste bomen die lijden onder de essentaksterfte en kastanjebloedingsziekte.

 

De gemeente heeft in haar groenbeheerplan aandacht voor initiatieven en inbreng van bewoners. Bijvoorbeeld bij het maken van een plan van aanpak voor meer groen in de dorpen. Maar de gemeente ziet ook kansen als bijvoorbeeld een straat wordt aangepakt. Dat is dan vaak een goed moment om meteen de beplanting mee te nemen of na te denken over bijvoorbeeld groenadoptie. Bij groenadoptie nemen mensen zelf een groenvak in beheer en zorgen ze voor het onderhoud. Inwoners die zelf een idee hebben over groen in hun dorp of wijk kunnen hier altijd contact over opnemen met hun dorps- of wijkcoördinator bij de gemeente.

 

Over het Groenbeheerplan

Om de werkwijze van het groenbeheer te optimaliseren, stelde de gemeente een groenbeheerplan op. Hierin staat hoe de gemeente het openbaar groen onderhoudt en welke doelen de gemeente op het gebied van groen wil bereiken. Het gaat over:

  • Onkruidbeheersing op verharding
  • Onderhoud bomen
  • hagen en gazons
  • Bermen en watergangen (langs wegen en sloten)

 

Het Groenbeheerplan valt binnen de kaders van het Groenbeleidsplan ‘Groen dicht bij de burger’ dat begin 2017 is vastgesteld door de raad. Het heeft een looptijd van 10 jaar, maar wordt iedere 4 jaar geactualiseerd. Tot 2023 zijn er, naast de gebruikelijke onderhoudsbudgetten, tevens incidentele budgetten toegekend. Die hebben tot doel een inhaalslag te maken in de periode van 2018-2022, zodat achterstanden op lange termijn voorkomen worden.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio