Home Regio Den Haag Burgemeester Remkes wil te handhaven Vuurwerkverbod

Burgemeester Remkes wil te handhaven Vuurwerkverbod

Den Haag – Burgemeester Remkes wil in gesprek met minister Grappenhaus (Justitie en veiligheid) en de politie, brandweer en artsen om te praten over een vuurwerk verbod waar op gehandhaafd kan worden. Hij wil ook dat ouders verantwoording nemen en op hun kinderen letten.

waarnemend burgemeester Remkes wat te zien in het televisieprogramma Buitenhof. Toen Burgemeester Pauline Krikke zich vorig najaar terug trok vanwege de problemen rondom de vreugde vuren die plaats vonden in de jaarwisseling 2018-2019, nam Remkes tijdelijk de taken van haar over. Er werden door hem vorige maand geen vergunningen afgegeven voor de vreugde vuren in Duindorp en Scheveningen.

Remkes geeft aan dat het gaat om de verhuftering van de samenleving. Het gaat volgens hem niet alleen om vuurwerk, maar het in de brand steken van auto’s en containers. Hij vindt het niet normaal dat er auto’s in de fik gestoken worden.

Onderzoeksraad

Gezagsdragers zouden bij het handhaven van een vuurwerkverbod de richtlijnen van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid (OVV) moeten volgen, vindt Remkes. Er is twee jaar geleden al een advies uitgebracht om knalvuurwerk en vuurpijlen te verbieden. Het OVV zou alleen siervuurwerk toe willen laten. Burgemeester van Zanen (Utrecht) pleitte al voor een vuurwerkverbod. Remkes is het daar geheel mee eens.

Er brandt nu een debat los bij de landelijke VVD over of een vuurwerkverbod wenselijk is. Rudmer Herrema (VVD-Kamerlid) geeft aan dat en na het Kerstreces een debat over gevoerd moet worden in zijn fractie. Omdat veel illegaal vuurwerk uit het buitenland komt via postpakketten, wil Remkes het liefst dat er een Europese aanpak komt.

Toezicht door de ouders

Ook vindt Remkes het storend dat ouders hun verantwoordelijkheid niet nemen en geen toezicht houden op hun jonge kinderen. Veel jonge kinderen van negen tot twaalf jaar werden van straat gehaald. Remkes vraagt zich af waar hun ouders waren. Hij vindt het niet normaal dat ouders niet zouden weten wat hun kinderen uitspoken op oudejaarsavond.

Nadat het al drie keer was misgegaan met de vreugedevuren, vindt Remkes zijn besluit om de vuren dit keer te verbieden geheel terecht. Er viel in 2013 al een stapel om, in 2018 ging het ook al bijna mis en in 2019 was er de vuurzee boven Scheveningen.

Burgemeester Remkes stelt dat als er een duidelijk rapport is van de OVV, dat je dan niet anders kunt dan het te volgen. Hij wil in januari om de tafel gaan met organisatoren van vreugdevuren. Om dat te bekijken of de procedure voor vergunningen voor de volgende jaarwisseling wel met succes kan worden doorlopen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Capelle sluit per direct 14 speelplekken vanwege coronavirus

Capelle aan den IJssel – De gemeente Capelle aan den IJssel sluit per direct 14 speelplekken in de stad...

Gratis themapakketten voor peuters in Achtkarspelen

Achtkarspelen - Vanaf vandaag deelt de gemeente, samen met de kinderopvangorganisaties uit Achtkarspelen, themapakketten uit aan alle peuters in Achtkarspelen....

Nestkastjes en insectenhotels om eikenprocessierups te bestrijden

Alblasserdam - Met 100 nestkasten voor zangvogels, 100 kasten voor vleermuizen en 100 insectenhotels binden we de strijd aan met de...

Initiatief Hotelshelpen.nl biedt slaapplek aan hulpverleners

Hoofddorp - Hulpverleners die in deze tijd (ver) moet reizen omdat hij/zij in een andere plaats moet zijn voor zieke familie...

CapelleDoet zoekt buurtgenoten voor onderlinge steun

Capelle aan den IJssel - Capellenaren die vanwege de corona-uitbraak graag iets willen doen voor hun buurtgenoten, kunnen zich...