Uitvoeringswet over gegevensbescherming naar Tweede Kamer

Den Haag – De wet van minister Dekker (voor Rechtsbescherming) die uitvoering geeft aan de Algemene verordening gegevensbescherming is vandaag bij de Tweede Kamer ingediend. Doel van de Europese verordening is verdergaande harmonisatie van de regels rond de bescherming van persoonsgegevens en de bevordering van vrij verkeer van gegevens binnen de Unie. De verordening treedt op 25 mei 2018 in werking. Op hetzelfde tijdstip zal de Uitvoeringswet in werking moeten treden. De huidige Wet bescherming persoongegevens (Wbp) zal dan worden ingetrokken.

Uitvoeringswet noodzakelijk

Nieuwe regels zijn noodzakelijk, omdat de uitwisseling van persoonsgegevens overal in de Europese Unie is toegenomen. Gegevensuitwisseling houdt niet op bij de landsgrenzen. Bovendien kunnen overheid en bedrijfsleven, dankzij nieuwe technologie, bij hun activiteiten meer dan ooit gebruik maken van persoonsgegevens. Minister Dekker: ‘Mensen moeten er op kunnen vertrouwen dat bedrijven en overheden netjes met hun persoonsgegevens omgaan. Met de nieuwe regels ontstaat in de gehele Europese Unie een gelijk niveau van bescherming.’

Ruimte voor nationale keuzes

De Uitvoeringswet is beleidsneutraal. Dat wil zeggen dat daar waar de verordening ruimte laat voor nationale keuzes, de bestaande regels die gelden op grond van de Wbp, zoveel mogelijk ongewijzigd worden overgenomen. Dat is bijvoorbeeld het geval bij de verwerking van bijzondere categorieën van persoonsgegevens zoals gegevens over geloof, over gezondheid of over etnische afkomst. Alle bestaande uitzonderingen op het verbod van verwerking van deze gegevens zijn immers om zwaarwegende maatschappelijke belangen opgenomen in de Wbp. Er is geen reden om daarvan af te wijken. Ook om de oude naar de nieuwe situatie zo soepel mogelijk te laten verlopen, is het aansluiten bij de huidige Wbp een voordeel. Hoe kleiner de verschillen, des te makkelijker de overgang.

Recht om ‘vergeten te worden’

Alle veranderingen in rechten en verplichtingen vloeien dus direct voort uit de verordening. Zo worden de rechten van burgers op het gebied van privacy versterkt door bijvoorbeeld het vastleggen van het recht om ‘vergeten te worden’ en het recht van burgers om van de overheid of een bedrijf hun persoonsgegevens in een standaardformaat te verkrijgen (dataportabiliteit).

Strengere verplichtingen

Daarnaast moeten organisaties die persoonsgegevens verwerken rekening houden met nieuwe, strengere verplichtingen. Er wordt meer transparantie en verantwoording gevraagd. De verwerkingsverantwoordelijke moet aantonen dat hij in overeenstemming met de verordening handelt (verantwoordingsplicht) en moet een register bijhouden van de verwerkingsactiviteiten die onder zijn verantwoordelijkheid plaatsvinden. Ook verplicht de verordening in meer gevallen een functionaris voor gegevensbescherming aan te wijzen. Het toezicht op de naleving van de verordening en de Uitvoeringswet is belegd bij de Autoriteit persoonsgegevens. In de uitoefening van het toezicht is de Autoriteit strikt onafhankelijk.

Niet alleen de Autoriteit Persoonsgegevens, de Europese commissie en het ministerie van Justitie en Veiligheid, maar ook organisaties als VNO-NCW en de VNG zijn allerlei voorlichtingsactiviteiten gestart om verantwoordelijken wegwijs te maken in de nieuwe regels. Zo publiceert het ministerie binnenkort ook een uitgebreide ‘Handleiding AVG’ voor bedrijven, overheden en organisaties die persoonsgegevens verwerken

Laatste Nieuws

Geen Dutch Mountain Film Festival, wel Film Programma

Heerlen - Het 10-jarig jubileum wordt nu wel heel bijzonder voor het Dutch Mountain Film Festival. De corona-maatregelen zijn als een...

Messenbezit groot probleem: stop verkoop aan jongeren

Krimpen aan den IJssel - Op basis van signalen over messenbezit onder Krimpense jongeren en de bevestiging hiervan door het College,...

Af en toe zon, kans op een bui en tijdelijk veel wind

Verwachting voor vandaag en morgenHier en daar breekt de zon door en met name in het noordwesten is nog een enkele bui mogelijk. Het...

CU-SGP: Maak van mondkapje geen grondkapje

Vlaardingen - Maandag heeft de CU-SGP-fractie aan het college van B & W vragen gesteld over de vervuiling door mondkapjes voor...

Dinkelland zoekt nu al medewerkers stembureaus maart 2021

Dinkelland - Ze verlopen deze keer vast iets anders dan anders in verband met het coronavirus, maar dat er Tweede Kamerverkiezingen...

Overlastgevende asielzoekers door gemeenten aangepakt

Tien gemeenten gaan de komende maanden extra aan de slag om overlastgevende asielzoekers aan te pakken. Er komen onder meer projecten met...

Zwembad Dorper Esch tijdelijk gesloten vanwege coronabesmetting

Denekamp - Het Zwembad Dorper Esch in Denekamp heeft vanaf maandagmiddag 15.00 uur tijdelijk haar deuren gesloten. Een medewerker is positief getest...

Activiteiten Week van de Mantelzorg geannuleerd

Emmen - De verscherpte maatregelen in verband met het coronavirus hebben effect op de activiteiten in de Week van de Mantelzorg...

Een goed seksleven ook goed voor je carrière

Dat seks goed voor ons is was al bekend, maar wist je dat een goed seksleven ook een positief effect kan...

5-jarige compensatie rioolbelasting voor huurders Eemsdelta

Loppersum - Gemeentebelangen Eemsdelta heeft de afgelopen weken actie gevoerd voor een eerlijke compensatie voor de huurders van de gemeente Loppersum....

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here