Bommenwerper uit de Tweede Wereldoorlog vliegt op 4 mei over Texel

Texel – Tijdens Dodenherdenking 2018 vliegt de Royal Air Force met een Lancaster -een bommenwerper- over verschillende plaatsen in Nederland die een belangrijke rol hebben gespeeld tijdens de Tweede Wereldoorlog. Rond 19.45 vliegt de Lancaster over Texel, onder andere over het centrum van Den Burg en de algemene begraafplaats aan de Kogerstraat. Hierna vliegt de Lancaster terug naar de basis in Engeland.

Ed de Bruijn, havenmeester van het vliegveld op Texel, verzorgt de coördinatie namens de Koninklijke Luchtmacht. Dank zij zijn bemiddeling vliegt de Lancaster op vrijdag 4 mei over Den Burg.

Ontwikkeling

De Lancaster werd ontwikkeld als een verbeterde versie van de Avro Manchester, en kreeg in eerste instantie de naam Avro Type 683 Manchester III, maar werd later omgedoopt in Lancaster. Zijn eerste testvlucht vond plaats op 9 januari 1941 en bleek een duidelijke verbetering ten opzichte van zijn voorganger. Uiterlijk verschilde dit type alleen door het ontbreken van een centrale verticale staartvin. Ook had de Avro Manchester maar twee motoren en de Lancaster vier.

Operationeel

In de Tweede Wereldoorlog vlogen de Lancasters vanaf 1942 156.000 missies en wierpen ze voor 608.612 ton aan bommen, dankzij hun enorme laadvermogen. Er zijn in totaal 3.249 Lancasters verloren gegaan. De Lancaster met het grootste aantal missies op zijn naam vloog er 139, en werd uitgerangeerd in 1947. Het toestel is vooral beroemd geworden door deelname aan operatie Chastise in 1943. Verder is de Lancaster verantwoordelijk voor het zinken van het Duitse slagschip Tirpitz. De Lancaster werd doorontwikkeld tot de Avro Lincoln, ook wel bekend als de Lancaster IV en V. Twee toestellen werden na de oorlog gebruikt in de Luchtbrug naar Berlijn.

De meest actuele informatie over de vlucht vindt u op www.texelairport.nl.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam