Home Regio Den Helder Hollands Kroon beheert nu alle wegen in eigen gemeente

Hollands Kroon beheert nu alle wegen in eigen gemeente

Hollands Kroon – Sinds 1 januari beheert de gemeente Hollands Kroon alle wegen in de hele gemeente. Oók de polderwegen buiten de bebouwde kom van Nieuwe Niedorp, die van oudsher door Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier werden beheerd. In totaal gaat het om 115 kilometer aan wegen inclusief de bijbehorende wegsloten, bermen, bruggen, bomen, lichtmasten en verkeersboden. Met deze overdracht van de wegen komt er een einde aan een enigszins onduidelijke situatie.

Wegen overgedragen

Zo beheert Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier in een beperkt aantal gemeenten in het werkgebied een deel van de wegen buiten de bebouwde kom. Dat is historisch zo gegroeid. Wegen op dijken werden onderhouden door het hoogheemraadschap. Maar waterschappen fuseerden en ook gemeenten. Inmiddels is de logica in het polderwegbeheer ver te zoeken. Reden voor het hoogheemraadschap om de wegen over te dragen aan, in dit geval, Hollands Kroon die deze taak binnen en buiten de bebouwde kom al uitvoert.

Samenwerking met ervaren wegbeheerder

“De samenwerking bij deze overdracht is buitengewoon soepel verlopen”, zo zegt hoogheemraad Rob Veenman, “het was duidelijk te merken dat Hollands Kroon al ervaring heeft met polderwegen en dus ook het onderhoud van watergangen en wegsloten, waardoor er geen sprake was van verrassingen.”

Toch komt er bij zo’n overdracht heel wat kijken. Zo was het nodig onderhoud van bomen, wegen en bruggen bij te werken, bebording te inspecteren, allerlei data – van bosschage tot wegmarkering – over te zetten etc. Een enkel monument wordt nog opgeknapt en het seizoen van de gladheidsbestrijding loopt door, maar verder werd de klus eind 2019 afgerond.

Duidelijkheid over wegen

Volgens wethouder Theo Groot schept volledige zeggenschap over de wegen vooral duidelijkheid voor de inwoners. “Het beheer en onderhoud van buitenwegen, is bekend terrein voor ons. Dat nu de resterende wegen van het waterschap ook onze kant op komen, is een logische stap. Voor onze inwoners schept dat duidelijkheid. Zij kunnen vanaf nu altijd bij de gemeente terecht met vragen over de wegen.”

Die vragen kunnen ook gaan over een lantaarnpaal die niet brandt. Om inwoners te laten weten dat de gemeente het juiste loket is voor vragen, voorziet Hollands Kroon in januari de lichtmasten van de juiste informatiestickers.

Focus hoogheemraadschap op watertaak

logo hoogheemraadschap HHNK

Als gevolg van de wegenoverdracht kan het hoogheemraadschap zich focussen op zijn kerntaken: veilige dijken en duinen, schoon en gezond water en het voorkomen van watertekort en -overlast. Binnenkort hoort daar ook het beheer en onderhoud van de primaire waterlopen in Hollands Kroon bij: dat zijn de sloten waarmee de aan- en afvoer van water in de gemeente wordt gereguleerd. Zo zijn de taken van gemeente en hoogheemraadschap weer logisch verdeeld.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Laatste nieuws

Predicaat Hofleverancier kroon op Hotel Het Landhuis

Oldenzaal - Voor de eerste keer in de geschiedenis is een predicaat Hofleverancier toegekend aan een Oldenzaals bedrijf. Familiehotel Het Landhuis...

Jaar van het Dak campagne van start

Leiden - Gisteren is de campagne 'Jaar van het Dak' officieel van start gegaan. Organisatoren gemeente Leiden, PLNT en RAP Leiden...

Voorkeur zonneakkers rond landingsbanen Schiphol

Haarlemmermeer - De gemeente Haarlemmermeer wil zoveel mogelijk inzetten op zonnepanelen op daken, maar wil ook een gebied aanwijzen dat de...

Geld gevonden voor damwanden jachthaven Winschoten

Winschoten - De houten damwanden van de jachthaven in Winschoten zijn nodig aan vervanging toe. De huidige wanden zijn aangebracht...

Eerste inwoner van Krimpen overleden aan coronavirus

Krimpen aan den IJssel - Zojuist is bekend geworden dat dit weekend de eerste inwoner van Krimpen aan den IJssel is...