7.7 C
De Bilt

Schagense rotondes bloeien duurzaam

Schagen – Alle rotondes in dorpen en stad van gemeente Schagen staan in bloei. Met tulpen die gifvrij gekweekt zijn. Dat wil zeggen: de gemeente heeft bollen gekocht en geplant van bollenbedrijven die vrijwel zonder chemische middelen werken. “Dat zouden meer mensen moeten doen,” zegt wethouder Hans Heddes. “Andere overheden bijvoorbeeld, zoals gemeenten en provincie Noord-Holland.”

Wethouder Hans Heddes (Openbaar Gebied) ziet zijn wens waarheid worden met duurzame rotondes. “Als overheid heb je een voorbeeldfunctie. Het valt voor de agrarische sector niet mee om zonder chemische middelen te werken. Toch willen wij dat graag, voor een duurzame samenleving. Je wilt nu eenmaal een goede en leefbare aarde doorgeven aan je kinderen,” zegt wethouder Heddes. “De bollenbedrijven die hierin goed bezig zijn, verdienen een steuntje in de rug. Daarom pleit ik ervoor dat ook andere overheden duurzaam gekweekte bollen en bloemen kopen. Voor een mooi en duurzaam openbaar gebied. Het zou bijvoorbeeld mooi zijn als de provincie dit ook doet.”

Typisch Hollands beeld

Achter de duinen in gemeente Schagen ontstaat elk voorjaar een prachtig en typisch Hollands beeld. Kleurrijke stroken vol bloeiende tulpen. Nu bezoekers wegens de strijd tegen het coronavirus er niet mogen komen, wordt het extra gemist. Welke strijd de kweker voert om mooie, duurzaam gekweekte bloemen te krijgen, staat nooit zo in de belangstelling. Kwekers willen chemische middelen verminderen, maar moeten wel de strijd tegen ongedierte en ziekten overwinnen. Bollenkwekers uit gemeente Schagen, verenigd in de NLG (Natural Living & Growth) gebruiken andere middelen als kalk en sporenelementen. Zij kweken bollen met minder gebruik van chemische middelen en kunstmest. Hoeveel minder, dat verschilt per teler. Bij sommigen gaat het misschien om een derde, bij anderen om 100% minder. “Ik ben ongelooflijk trots op hen. Het zit ze heus niet altijd mee. Want duurzaam betekent ook: verminderde opbrengst. Ook in de verkoop. De kwekers blijven toch met ‘schone’ bollen zitten. Daarom pleit ik ervoor dat ook andere gemeenten alleen schone bollen kopen,” zegt wethouder Heddes.

Biologische bollen

Het gemeentebestuur van Schagen trok 10.000 euro uit om de gemeentelijke rotondes te  beplanten met biologische bollen. Om een goede duw te geven, zou Heddes graag zien andere overheden dit ook doen. En dat er landelijke regels komen. “De goede kweker belonen en bevoordelen helpt volgens mij echt. Daarmee belonen we de pioniers in duurzaamheid. Het kan, want ik zag het ook bij de eigen gemeentelijke buitendienst. Hier werd jarenlang gedacht dat we niet zonder gif het onkruid konden bestrijden. Nu werken we met stoom en andere milieuvriendelijker middelen. Dat gaat prima!

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio