Home Regio Dordrecht Beveiliging informatie Dordrecht vraagt extra aandacht

Beveiliging informatie Dordrecht vraagt extra aandacht

Dordrecht – Het was relatief eenvoudig om fysieke toegang te krijgen tot het niet-publieke deel van het stadskantoor Dordrecht, en om vervolgens van daaruit toegang te krijgen tot alle computers in het gemeentelijke intranet. hierop is de beveiliging aangescherpt.

Beveiliging internet op orde

De toegang vanaf internet of via het gemeentelijk WiFi net-werk was beter beschermd. Zonder voorkennis bleek het niet mogelijk om hier binnen een korte tijd ongeautoriseerd toegang tot te krijgen. Dat concludeert de Rekenkamercommissie in de vandaag verschenen publicatie ‘Informatieveiligheid in de gemeente Dordrecht’.

Datalekken

Verschillende gemeenten zijn het afgelopen jaar negatief in het nieuws geweest omdat datalekken moesten worden gemeld bij de Autoriteit Persoonsgegevens of omdat onderzoek aantoonde dat de beveiliging van gemeentelijke datasystemen soms te wensen overliet. Voor de rekenkamercommissie Dordrecht is dit aanleiding geweest om te onderzoeken of de (persoons)gegevens die de gemeente Dordrecht gebruikt voldoende zijn beschermd.

Onderzoek Rekenkamercommissie

In het onderzoek van de Rekenkamercommissie zijn de risico’s en kwetsbaarheden van het gemeentelijke informatienetwerk in kaart gebracht. Hiertoe heeft zij samengewerkt met Hoffmann Cybersecurity. Kritieke bevindingen tijdens het onderzoek zijn meteen gemeld aan de gemeente Dordrecht, en deze heeft hier adequaat op gereageerd.

Cybersecurity

In het rapport dat vandaag is gepubliceerd worden zowel aan de gemeenteraad als aan het college aanbevelingen gedaan om de beveiliging van het gemeentelijke informatienetwerk te optimaliseren. De belangrijkste aanbeveling is dat er voortdurend geïnvesteerd moet worden in Cybersecurity. Door voortschrijdende innovaties en software updates is het daarnaast wenselijk om periodiek soortgelijk onderzoek te herhalen om nieuwe kwetsbaarheden vroegtijdig op te sporen. De Rekenkamercommissie acht het verstandig om dit niet alleen binnen de gemeente Dordrecht te doen, maar binnen het regionale samenwerkingsverband Drechtsteden; omdat veel systemen hier met elkaar zijn verbonden. Tot slot is het belangrijk om niet alleen te investeren in de techniek, maar ook in het bewustzijn van medewerkers ten aanzien van informatieveiligheid.

College blij met onderzoek

Het college geeft in zijn reactie aan verheugd te zijn dat dit onderwerp onder de loep is genomen. Het neemt alle aanbevelingen van de Rekenkamercommissie over, waarbij nadrukkelijk wordt gemeld dat maatregelen met een hoge prioriteit inmiddels al zijn doorgevoerd om beveiligingsincidenten te voorkomen.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here

Must Read

Kinderburgemeester en kinderambassadeurs voor Zwijndrecht

Sophie van der Walle, uit groep 6 van KC Impuls, ontving op donderdag 2 april een telefoontje van burgemeester Hein van der...

Oproep gemeenten: ga er niet op uit dit weekend!

Nederland - Het is inmiddels de (tijdelijke) nieuwe realiteit geworden, dat wij ons aan moeten passen om verspreiding van het Coronavirus...

Nica Bol helpt met BijlesBol scholieren online naar de eindstreep

Nederland - Scholieren van groep 1 tot en met Gymnasium 6 kunnen vanaf nu terecht bij BijlesBol voor online bijles en...

Opening COVID Opvangcentrum Bergambacht

Krimpenerwaard - Nederland staat voor de uitdagende opdracht om de uitbraak van het coronavirus het hoofd te bieden. Om besmetting en verdere...

Stroopwafels voor kanjers in Capelle

Capelle aan den ijssel - Als je het nieuws van dit moment veel volgt, maakt dat best wel eens somber. Maar...