Feestelijk moment start bouw Natuur Educatie Centrum in de Hooge Nesse

©Gemeente Zwijndrecht

Op maandag 24 september 2018 startte de bouw van het Natuur Educatie Centrum in de Hooge Nesse. Wethouder Jacqueline van Dongen legde de eerste plaat neer. Gemeente Zwijndrecht, Stichting Hooge Nesse/Veerplaat en studenten van de SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam en het Da Vinci college werken samen aan het autarkische gebouw.

Het natuur educatie centrum wordt gebouwd in het speelbos op de Hooge Nesse. De ruimte voor de lokalen in het gebouw vervullen meerdere functies, waardoor er efficiënt wordt omgegaan met de beschikbare ruimte. In het voor-, najaar en zomer kan er optimaal gebruik worden gemaakt van de kas die kan dienen als terras en expositieruimte. In de nabije omgeving van het gebouw kunnen dadelijk de bezoekers optimaal genieten van het natuurlijke landschap van de Hooge Nesse. De situatie en het ontwerp van het gebouw doen hier geen afbreuk aan. Het gebouw heeft dadelijk een versterking binnen het park en het behouden van de natuur.

Circulair bouwen
Met het autarkisch gebouw zetten Stichting Hooge Nesse/Veerplaat samen met de SUS-ateliers van de Hogeschool Rotterdam een verdere stap in het circulair bouwen. Het natuur educatie centrum wordt gemaakt van circulaire bouwmaterialen. Deze materialen hebben een lange levensduur, zijn na gebruik geschikt om te worden gerecycled, verbruiken weinig energie en veroorzaken weinig afval. Het circulair bouwen is niet alleen doorgevoerd in de keuze van het materiaal, maar ook in hergebruik, de bouwvoorbereiding en de uitvoering. Maatschappelijke duurzaamheid is ook een van de pijlers van de aanpak, die ruimte laat voor deelname van alle groepen uit de samenleving. Zwijndrecht Werkt en het Da Vinci-College uit Dordrecht zijn als vaste deelnemers betrokken bij de uitvoering.

SUS-ateliers hebben met het Da Vinci-College uit Dordrecht op 1 maart 2018 tijdelijk de modelmakerij van voormalig Schokbeton betrokken als ‘Circulaire Hub’. Hier worden de circulaire bouwmaterialen opgeslagen, gesorteerd en verwerkt. Het gebouw zelf vormt straks een onderzoeksterrein voor natuurobservaties, technisch installatieonderzoek en een leerplek voor praktijkonderwijs.

Meehelpen?
Wilt u meehelpen aan de bouw van het natuur educatie centrum? Neem dan contact op met be.barten@zwijndrecht.nl of bel naar 078-7704947 om te bespreken op welke manier u kunt helpen en wat er nog nodig is voor de bouw. Zowel ondernemers als particulieren zijn van harte welkom om mee te helpen.

Laat een reactie achter

Vermeld hier alsjeblieft je reactie!
Vermeld hier alsjeblieft je naam