5.9 C
De Bilt

Maken we van jouw kauwgom nieuwe schoenen?

Zwijndrecht – Op donderdag 25 oktober 2018 gaf wethouder Jacqueline van Dongen (Duurzaamheid) bij winkelcentrum Walburg het startsein voor een proef met de Gumbuddy in Zwijndrecht. De Gumbuddy is een apart afvalbakje voor kauwgom en hangt op zeven locaties in Zwijndrecht. Het zorgt niet alleen voor kauwgomvrije bestrating, maar het maakt het ook mogelijk om de kauwgom te recyclen tot grondstof voor bijvoorbeeld schoenen, de GumShoe.

Gumbuddy

Het is een bekend beeld: trottoirs en pleinen die vol zitten met kauwgom. Het is belangrijk dat de openbare ruimte er netjes en verzorgd uitziet, zodat iedereen zich prettig en veilig voelt. Daarom onderneemt de gemeente Zwijndrecht samen met de onderneming Gumbuddy actie. Er worden speciale opvangbakjes voor kauwgom geplaatst op diverse locaties. Naast het schoon houden van de buitenruimte bereiken we ook nog iets anders met het scheiden van kauwgom. De kauwgom wordt namelijk hergebruikt voor nieuwe producten zoals potloden en zelfs schoenen!

Gumbuddy

Wethouder van Dongen is blij met de proef. “Vandaag is een bijzondere dag waarbij de gemeente Zwijndrecht weer een stapje verder gaat in haar aanpak van zwerfafval. We hopen hiermee een schoner en veiliger straatbeeld te creëren. Maar vooral ook meer bewustwording bij onze inwoners.”

Diverse locaties

De Gumbuddy-opvangbakjes zijn straks te vinden op verschillende plekken in Zwijndrecht. De locaties zijn: winkelcentrum Walburg, winkelcentrum Kort Ambacht, winkelcentrum Noord, winkelcentrum Oudeland, Willem Ruysplein, Veerplein, Burgermeester Jansenlaan, Vijverweg (Aldi), Karel Doormanlaan (Action en Lidl) en bij het gemeentehuis. Voor de plaatsing wordt de bestrating op deze locaties kauwgomvrij gemaakt. Zo is goed te zien of het plaatsen van de Gumbuddy na verloop van tijd effect heeft.

Effect van kauwgom op milieu

Nederlanders kauwen zo’n 5,5 miljoen kilo kauwgom per jaar. In verhouding is dat in onze regio al gauw zo’n 12.000 kilo kauwgom. Veel van deze kauwgom belandt in het milieu. De afbreektijd van kauwgom ligt tussen de 20 en 25 jaar. Het vergaat niet, maar valt uiteen in kleine deeltjes die in de bodem zakken of in het water blijven rondzwerven.

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio