7.4 C
De Bilt
donderdag, 28 maart 2024

5000 nieuwe burgerhulpverleners geregistreerd in Nederland

Eindhoven – Vandaag krijgen 1000 mensen in één dag een reanimatietraining om burgerhulpverlener te worden. De reanimatietraining in Eindhoven is de laatste in een successerie van vijf. De vier grootschalige reanimatietrainingen (Rotterdam, Groningen, Utrecht, Den Haag) hebben in totaal 4000 nieuwe burgerhulpverleners geworven.

Reanimatietraining in Philips Stadion laatste in serie van vijf
Vandaag organiseert de Hartstichting – in samenwerking met Philips Foundation – de training in het Philips Stadion om nog eens 1000 burgerhulpverleners te werven in regio Eindhoven. Om slachtoffers van een hartstilstand binnen de eerste cruciale zes minuten te kunnen reanimeren, is een netwerk van burgerhulpverleners nodig. Op dit moment zijn er ruim 165.000 geregistreerde burgerhulpverleners.

Alle facetten van reanimeren
De deelnemers leerden vandaag hoe je een hartstilstand herkent, wat je dan als eerste moet doen, hoe je iemand beademt en borstcompressies geeft, in welk tempo en hoe je een AED aansluit en bedient. Voorwaarde voor gratis deelname was dat alle cursisten zich direct na afloop van de cursus inschreven als burgerhulpverlener bij het reanimatie oproepsysteem.

Levens redden
Floris Italianer, directeur Hartstichting: “Als burgerhulpverlener kun je levens redden in jouw buurt, 70 procent van de hartstilstanden vindt plaats in en om het woonhuis en 30 procent in openbare ruimtes zoals winkelcentra en sportvelden. Midden jaren negentig was de kans op overleving bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis 9 procent, inmiddels is dit percentage gestegen tot gemiddeld 23 procent. Snelle hulp kan écht het verschil maken tussen leven en dood.”

Overal AED’s
Hans de Jong, president Philips Nederland: “Indrukwekkend om zoveel mensen in actie te zien tijdens deze grootschalige reanimatietraining. Wij zijn blij dat wij kunnen bijdragen aan de veiligheid in Nederland. Hoe beter de spreiding van burgerhulpverleners, hoe meer slachtoffers we kunnen helpen. Onze vervolgstap is om ervoor te zorgen dat meer AED’s in de buurten 24/7 beschikbaar zijn. Maken burgerhulpverleners gebruik van een AED, dan neemt de kans op overleving toe.”

Levens redden bij een hartstilstand
De Hartstichting heeft het doel om iedereen in Nederland binnen 6 minuten te kunnen helpen bij een hartstilstand buiten het ziekenhuis. Reanimatie en de inzet van een AED binnen 6 minuten biedt de grootste kans op overleving. Om dit doel te bereiken, bouwt de
Hartstichting aan een netwerk van 170.000 burgerhulpverleners (1% van de Nederlandse
bevolking), goed verspreid over het land, die in geval van nood een buurtbewoner direct
kunnen helpen. Jaarlijks kunnen zo 2.500 levens worden gered. Op dit moment zijn er ruim
165.000 geregistreerde burgerhulpverleners.

Meer informatie over burgerhulpverlening in Nederland: https://www.hartstichting.nl/doe-mee/oproepsysteem-reanimatie

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

Nieuws uit deze regio